Zelenskiy: Ukrayna savaşmak istemiyor, güvenlik garantileri istiyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bugün düzenlediği basın toplantısında "Düşman, Kiev'e ancak hepimizi yok etmesi halinde girebilir" açıklaması yaptı.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bugün Kiev'de düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'daki durum, Rusya'yla müzakereler ve NATO'yla ilişkiler konusunda yeni açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Rusya ordusunun Kiev kent merkezine doğru ilerlemesine yönelik "Düşman, Kiev'e ancak hepimizi yok etmesi halinde girebilir" dedi.

Ukrayna lideri, Rusya ile yürütülen müzakerelerle ilgili "Rus heyetle belli başlı konuların görüşüldüğünü, bir şeylerde anlaşmaya başladıklarını" söyledi. "Yalnızca Rusya’dan değil, Batılı liderlerden de güvenlik garantileri almaları gerektiğini" belirten Zelenskiy, Rusya yönetimi ile görüşmelere hazır olduğunu da ifade etti.

Zelenskiy, "Ukrayna savaşmak istemiyor, bunun 'komşularıyla tüm güvenlik garantilerinin’ yer alacağı bir belge ile pekiştirilmesi gerekiyor. Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine ihtiyacı var, kredi ile de olsa satın almaya hazırız" diye konuştu.

'RUSYA HEYETİYLE MÜZAKERELER İÇİN KUDÜS UYGUN BİR YER OLABİLİR'

Açıklamasında, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'le yaptığı telefon görüşmesine de değinen Zelenskiy, “Bennet ile konuştum ve Rusya’da, Belarus’ta görüşmenin doğru olmadığını söyledim. Teknik toplantılardan değil, liderler arasında bir görüşmeden bahsediyorum. İsrail, Kudüs’ün bunun için bir yer olabileceğini düşünüyorum, ona da bunu söyledim” dedi.

Zelenskiy, "Ukrayna’nın NATO’ya kabulü yönünde, üye ülkeler arasında üzerinde anlaşılmış bir tutum yok" açıklaması da yaptı. Ukrayna lideri, çatışmalarda yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini de ifade etti.

'RUS BİRLİKLERİ BÜYÜK KAYIPLAR VERİYOR'

Zelenskiy, Ukrayna televizyonlarında bugün yayınlanan konuşmasında da Rusya ordusunun "son on yılların en büyük kayıplarını verdiğini" ifade etti. Rusya ordusunun 31 taburunun "artık savaşamaz hale geldiğini" söyleyen Zelenskiy, "Rus birliklerine onlarca yıl sonra gelen en büyük darbe hakkında konuşabiliriz. Rus birlikleri büyük kayıplar veriyor" dedi. 

'BELEDİYE BAŞKANI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol kentinin belediye başkanı Ivan Fedorov'un kaçırılmasıyla ilgili de konuşan Zelenskiy, "Moskova ile konuşan tüm dünya liderlerine sesleniyoruz. Fransa, Almanya, İsrail ve diğerleri. Rus güçlerince kaçırılan Federov derhal serbest bırakılmalı" dedi. Zelenskiy, Rusya'ya Mariupol'daki tahliyelerin devam etmesi için varılan geçici ateşkese uyma çağrısında da bulundu. (DIŞ HABERLER)