Zelensky: 'Rusya Ukrayna'yı işgal edecek' diyenler, kanıtları bizimle paylaşın

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rusya'nın ülkesini işgal edeceği iddiasına dair 'kanıtların' paylaşılmasını istedi. Zelensky, 'kanıtları görmediğini' ve ilgili haberlerin panik yarattığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin 'Rus işgali her an başlayabilir' iddiasının ardından bir dizi ülke vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etme çağrısı yaparken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'den 'ters köşe' bir açıklama geldi. Zelensky, Rusya'nın ülkesini 'her an işgal edebileceğine' dair haberlerin panik yarattığını vurgulayarak, 'Batılı güçlerin elinde işgalin başlayacağına dair somut kanıt varsa bile kendisinin bunları henüz görmediğini' söyledi. 

Zelensky cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Medyada topyekûn bir savaşa dair aşırı fazla bilgi olduğunu düşünüyorum. Bütün riskleri anlıyoruz, bunların var olduğunun farkındayız. Eğer sizin veya bir başkasının elinde Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'yı işgal edeceği yönünde yüzde 100 güvenilir bilgi varsa, lütfen bunu bizimle paylaşın" diye konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı, "Şu an halkın en büyük düşmanı, ülkemizde panik yaşanması. Ve tüm bu bilgiler sadece panik yaratıyor, bize yardımcı olmuyor" dedi.

SULLIVAN NE İDDİA ETTİ?

Zelensky'nin bu açıklaması, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın 'Rus işgalinin her an başlayabileceği' yönünde, kanıt göstermeden ve detay vermeden yaptığı açıklamanın ardından geldi. Sullivan cuma günü Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD istihbaratı, elindeki bilgilere dayanarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgale Pekin'deki Kış Olimpiyatları bitmeden, yani 20 Şubat'tan önce başlayabileceğine inanıyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik hızlı bir saldırı da mümkün" demişti.

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın aynı açıklamada, 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgal için nihai bir karar alıp almadığını bilmediklerini' söylemesi dikkat çekmişti. Sullivan, "Geleceği öngöremeyiz, tam olarak ne yaşanacağını bilmiyoruz" derken, 'işgal riskinin yeterince yüksek olduğunu' savunarak vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etme çağrısında bulunmuştu. 

ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler, Rusya'nın Ukrayna sınırına üç taraftan 100 bini aşkın asker yığarak işgele hazırlandığı iddiasında ısrarcı. İşgal iddiasını reddeden Rusya ise Batı'dan, NATO'nun komşusu Ukrayna'yı da kapsayacak şekilde genişlememesi dahil, bir dizi güvenlik garantisi talep ediyor. Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında tarafların taleplerinin ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. (DIŞ HABERLER)