Zeynel Özen: Alevi köylerindeki talana son verin

HDP Milletvekili Zeynel Özen, Maraş’ın Nurhak ilçesinde verimli arazilerin olduğu beş köyün ortasına kurulmak istenen maden ocaklarına tepki gösterdi. Özen, "5 Alevi köyünün ortasına demir ve alüminyum maden ocağı açılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'ÇED Gerekli Değildir' kararı vermiş. Yetkilileri talana son vermeye çağırıyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - HDP Milletvekili Zeynel Özen TBMM'de yaptığı konuşmada, Maraş’ın Nurhak ilçesindeki Alevi köylerinin ortasına yeni maden ocaklarının açılmak istendiğini söyleyerek, "Meralar, tarım alanları ve hayvancılık yok olacaktır. İnsanların can güvenliği tehlike altına girecektir. Endemik bir bitki türü olan ters laleler, semenderler yok olacaktır. Yetkilileri, Nurhak başta olmak üzere, il genelinde özellikle Alevilerin yaşadığı yerlerdeki yoğun maden çalışmalarına ve doğa talanına artık son vermeye çağırıyoruz" dedi.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERİLMİŞ'

Zeynel Özen konuşmasında şunları kaydetti:

"Memleketim Maraş'ın Nurhak ilçesinde 1 hidroelektrik santrali, 3 maden işletmesi, 1 taş ocağı vardır, birçok da HES vardır. Şimdi de 5 Alevi köyünün ortasına demir ve alüminyum maden ocağı açılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'ÇED Gerekli Değildir' kararı vermiş. Kuyular açılacak, patlayıcılar kullanılacaktır. Meralar, tarım alanları ve hayvancılık yok olacaktır. İnsanların can güvenliği tehlike altına girecektir. Endemik bir bitki türü olan ters laleler, semenderler yok olacaktır. Bu alan 996 hektardır ve birçok özel mülk de var bu arada. Bu konudaki mahkemeler devam etmektedir. Yetkilileri, Nurhak başta olmak üzere, il genelinde özellikle Alevilerin yaşadığı yerlerdeki yoğun maden çalışmalarına ve doğa talanına artık son vermeye çağırıyoruz!"

BAKAN MURAT KURUM'A SORDU

Zeynel Özen, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM'ye soru önergesi de vermişti.

HDP'li Özen, Kurum’a şu soruları yöneltmişti:

■ Kahramanmaraş’ta Nurhak başta olmak üzere özellikle Alevilerin yaşadığı yerlere yoğun maden ocakları ve HES’ler yapılmasının amacı nedir?
■ Maden Ocaklarının kontrolsüz bir şekilde özellikle bir bölgede bu kadar yoğun oranlarda inşa edilmesinin doğaya vereceği zarar neden dikkate alınmamaktadır?
■ Bölgede hayvancılık yapan halkın temel geçim kaynakları için olmazsa olmaz olan meraların yok edilmesi ile ilçe halkının yaşayacağı geçim sıkıntısının telafisi olacak mıdır?
■ Maden ocağının inşası için gerekli ÇED raporlarının şaibelerine dair herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?
■ Yanlış bilgilendirmeler sonucu ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararının çıkmasını sağlayan yetkililer ve sorumlular kimlerdir? Ve bu kişiler hakkında bir soruşturma açılacak mıdır? (HABER MERKEZİ)