Zeynep Çiçek'ten 45 gündür haber yok, bir şüpheli aranıyor

Diyarbakır Kulp ilçesinde kaçırılan Zeynep Çiçek, aile ve jandarmanın yaptığı aramalara rağmen 45 gündür bulunamadı. Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiçek’i kaçıran İlyas Ateş hakkında 'cinsel saldırı' suçundan yakalama kararı çıkardı. Köyde aileler arasında yaşanan gerginlik nedeniyle İlyas Ateş’in köyü terk ettiği öğrenildi.

Abone ol

Deniz Tekin

DİYARBAKIR - Kulp ilçesinde 35 yaşındaki İlyas Ateş tarafından 2 Eylül günü  kaçırılan 18 yaşındaki Zeynep Çiçek’ten 45 gündür haber alınamıyor. Zeynep Çiçek'in ailesi Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Mazlum-Der’e başvurdu. Aile, Kulp Cumhuriyet Başsavcılığını, olayın başında etkili bir soruşturma yürütmemekle suçluyor.

ÜÇ KİŞİNİN İFADESİ ALINDI

Ailenin ısrarlı takibi ve avukatlarının girişimleri sonucunda Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiçek'in kaçırılması ile ilgili “Cinsel saldırı”, “tehdit” ve “Hürriyetten yoksun bırakma” suçlarından soruşturma başlattı. Şüpheli İlyas Ateş hakkında yakalama kararı çıkarılırken, ona yardım ettiğinden şüphelenilen 3 kişinin ise ifadesi alındı.

Jandarma, Çiçek'in zorla tutulduğundan şüphelendiği evlerde arama yaptı ancak izine rastlayamadı. Genç kadının bulunması için devreye giren ilçenin ileri gelenleri de bir sonuç alamadı. Olayı yakından takip eden Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi ve ailenin avukatları Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığıyla görüşecek.

'BİR HAFTADA HİÇBİR İŞLEM YAPILMAMIŞTI'

Konuyla ilgili görüştüğümüz Çiçek ailesinin avukatı Serdar Sansarkan, olayın yaşandığı ilk gün etkili bir soruşturma yürütülmesi durumunda Zeynep’in bulunabileceğini anlatarak şöyle konuştu:

"Aile, olayın yaşandığı ilk gün karakola ve savcılığa giderek suç duyurusunda bulunup şikayetçi olmuş. Ancak savcılık sadece soruşturma dosyasının numarasını vererek bir hafta boyunca beklemiş. Olaydan bir hafta sonra yani 9 Eylül’de ilçeye gittik. Dosyada hiçbir işlem yapılmamıştı. Savcı hiç kimsenin ifadesini almamıştı. Jandarma’ya talimat verilmemiş. Yaptığımız girişimler sonucunda şüphelilerin ifadeleri alındı."

'18'İNİ DOLDURDUĞU GÜN KAÇIRILMASI PLANLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

Şüpheli İlyas Ateş hakkında “cinsel saldırı”, “tehdit” ve “Hürriyetten yoksun bırakma” suçlamalarıyla başlatılarak, soruşturmanın genişletildiği bilgisini veren Sansarkan, Zeynep’i kaçıran İlyas Ateş hakkında yakalama kararı çıkarıldığını, her yerde arandığı bilgisini verdi.
Sansarkan, “Zeynep, zaten reşit biri. Kendi rızasıyla gitmiş olsaydı şu ana kadar savcılığa getirirlerdi. Zeynep’in 18 yaşını doldurduğu gün kaçırılması bu olayın planlı olduğunu gösteriyor. Bu durum bile Zeynep’in kendi rızasıyla gitmediğini gösteriyor. Zeynep tehdit ve baskı altında olabilir” diyerek can güvenliğinden endişeli olduklarını söyledi.

MUHTAR: ZEYNEP’İN KAÇIRILMASIYLA İLGİM YOK

Çiçek Ailesi’nin çocuklarını zorla kaçıran İlyas Ateş’e yardım etmekle suçladığı Köy Muhtarı ve korucu Sinan Şeker, kendisinin bu olayla uzaktan yakından bir ilgisinin olmadığını söyleyerek “Aile benden şikayetçi oldu. Beni karakola çağırdılar, ifademde bu olayla ilgimin olmadığını söyledim. Zeynep ve onu kaçıran İlyas Ateş’i evimde saklamadım. Zeynep’in nerede olduğunu bilmiyorum. Sadece evime sığınan İlyas Ateş’in ailesini misafir ettim. Hakkımdaki iddiaların hepsi iftira ve yalandır. Bunu söyleyenler hakkında davacı olacağım” dedi.  

10 EV GÖÇ ETTİ

Muhtar Şeker, olaydan sonra gerginlik nedeniyle Ateş ailesinden 10 evin köyden göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Şeker, Çiçek’in amcasının kendisini arayarak gerginliğin ve olayın büyümemesi için yardım istemesi üzerine köye giderek gerginliğin yatışması için çaba sarf ettiğini belirtti. Şeker, bu sorunun bir an önce çözülmesini istediğini sözlerine ekledi.

AMCA: HEM BİZDEN HEM DE DEVLETTEN SAKLIYORLAR

Telefonla ulaştığımız Zeynep’in amcası Mehmet Nuri Çiçek, yeğeni Zeynep’in kaçırıldığını, şu anda baskı ve tehdit altında olduğunu savunarak, Zeynep’in kendi isteğiyle kaçmış olması durumunda yanında kimliğini de götüreceğini söyledi. Çiçek yeğeninin hem kendilerinden hem de onları arayan devlet, savcılık, jandarmadan saklandığını dile getirdi. 

Çiçek, bu sorunun sağduyu ile çözülmesini, kimsenin burnunun bile kanamasını istemediklerini ifade ederek, “Devletin biran önce bu sorunu çözmesini bekliyoruz” dedi.