Zeytinlikler sanayi bölgesi mi olacak?

Zeytinlikleri sanayi alanlarına açacak tasarı TBMM'de. Bedelsiz tahsis yapılabilecek.

Abone ol

DUVAR - 17 Mayıs'ta TBMM'ye gelen “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” yarın Sanayi Komisyonu'nda görüşülecek.

76 maddeden oluşan 24 Kanun ve 3 KHK'yı değiştirecek tasarı yürürlükteki zeytincilik, mera ve kıyı kanunlarını düzenliyor. Tasarı kanunlaşırsa 15 ağacın altı zeytinlik tanımından çıkartılıyor. Yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması ve buraların inşaat sektörüne açılması mümkün olacak.

Yeni tasarıda taşınmayı kolaylaştırmak için zeytin sahasının tanımı (Md2) değiştiriliyor, zeytincilik (Md.4) ve Kıyı Kanunu'na (Md26) istisna getiriliyor. Mera Kanunu'nda taşınma lehine kolaylık getirilirken (Md.30), organize sanayi sitelerine gayrimenkul yatırımcısı olmaları da sağlanıyor (Md49). Ayrıca tasarı kabul edilirse devlet kamulaştırdığı arazilerden tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsis edebilecek.

Tasarı Çevre, Tarım ya da Bayındırlık Komisyonları'nda tartışılmadığı ve eski sanayi tesislerini zeytinliklere, meralara taşımanın buraları ise inşaat sektörüne kazandırmanın yolunu açacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.