Zika spermde altı ay kalıyor

Zika virüsü dünya gündemini meşgul etmeyi sürdürüyor. Virüsü önlemek için yapılan çalışmalar sürüyor.

Abone ol

DUVAR - Brezilya'da binlerce kişiyi etkisi altına alan ve 20'den fazla ülkeye yayılan Zika virüsü, dünya gündemindeki yerinden düşmüyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre Zika virüsü spermde 6 ay yaşayabiliyor.

BBC'nin haberine göre, Roma'daki Spallanzani Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nde virüs üzerine araştırma yapan uzmanlar virüsün erkek genital bölgesinde kendini yenileyebildiğini keşfetti. Haiti'deki tatili sırasında sivrisinek ısırığı sonucu virüs bulaşan ve İtalya'ya döndükten sonra ateş, halsizlik ve döküntü şikayetleriyle hastaneye giden 41 yaşındaki bir adama Zika virüsü teşhisi konmuştu. İlk belirtilerden 91 gün sonra yapılan testlerde Zika virüsünün adamın idrar, tükürük ve sperm örneklerinde tespit edildiği belirtildi.

VİRÜS YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

Sadece Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında Zika virüsü taşıyanların sayısının 500 bin ila 1.5 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı virüs vakaları tespit edilen bazı Asya, Avrupa ve Afrika ülkeleri ile birlikte dünya genelinde 2 milyona yaklaşıyor.

Uzmanlara göre Zika virüsünün bu kadar yayılmasının sebebi virüsün mutasyon geçirmiş olması olabilir. Bir diğer teori ise virüsün insanların yoğun yaşadığı ve sivrisineklerin fazla olduğu alanlara yeni ulaşmış olması.

Virüsün bulaştığı insanların yüzde 80'i hiçbir belirti göstermiyor. Ancak bu kişiler belirti göstermese de virüsü başkalarına bulaştırma ihtimalleri yüksek.

Uzmanlar, Zika’nın anne karnındaki bebeklerde kalıcı beyin hasarına yol açtığı konusunda uzlaşıyor. Virüs plasenta aracılığıyla anneden, bebeklere de geçebiliyor. Zika virüsü enfeksiyonlarının yoğun olarak görüldüğü Brezilya'da virüs vakalarının başlamasının ardından mikrosefali (beynin anormal gelişimi sonucu bebeğin başının normalden küçük olması durumu) ile doğan bebeklerin sayısında artış gözlendi. Uzmanlara göre virüs ile mikrosefali arasında bağlantı var, ancak bu şüphe henüz kanıtlanmış değil.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Zika virüsü ilk önce Afrika'da görüldü, sonrasında Asya'ya ve Amerika'ya yayıldı. Virüs ilk olarak Uganda'nın Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülmüş, maymunlardan sonra ise sivrisineklerde görülmüştür. Zika virüsünü taşıyan ve insanlara bulaştıran sivrisinekler, genellikle tropikal ya da yarı-tropikal iklimlerde yaşayan aedes aegypti isimli tür. Ancak uzmanlar farklı türlerdeki sivrisineklerin de virüsü taşıyıp bulaştırabileceği ihtimalinden söz ediyorlar.

Virüs sivrisineklerin yanı sıra cinsel yolla da bulaşabiliyor. Başlıca belirtileri ise ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrıları.

Brezilya hükümeti virüse karşı bir ilaç bulmak için büyük bir ödenek ayırdı. Ayrıca virüslü sivrisineklerin ürediği ve yaşadığı alanlarda kurutma ve ilaçlama faaliyetleri sürüyor.