Zimbabwe'de seçim bitti, çatışma çıktı

Zimbabwe'de muhalefet seçim sonuçlarına itiraz ediyor. Demokratik Değişim Hareketi destekçileri polisle çatışıyor.

Abone ol

DUVAR - Zimbabwe'de seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başkent Harare'de çatışmalar çıktı. Polis ve muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi (MDC) partisi arasında çıkan çatışmalarda otomatik silah sesleri duyuldu. MDC destekçileri Harare sokaklarında lastik yakarken, başkent üstünde helikopterler uçuyor.

GÖZLEMCİLER RÖTARLARA DİKKAT ÇEKİYOR

AB gözlemcileri hem milletvekilliği hem de başkanlık seçimlerinin yürütülüş biçiminde aksaklıklar yaşandığını söylüyor. Uluslararası gözlemciler oy oranlarının açıklanmasında yaşanan rötarlara dikkat çekiyor.

MDC lideri Nelson Chamisa Twitter hesabında halk oylamasını kazandığını iddia etmişti. Kırk yıldır ülkeyi yönetmekte olan Afrika Ulusal Birliği-Vatansever Cephe (Zanu-PF) partisinin lideri Emmerson Mnangagwa ise itidal çağrısı yaparak sonuçlar açıklanana kadar sabırlı olunmasını istemişti.

Zanu-PF özellikle kırsal bölgelerde farklı kazandı. Metropollerde ise ipi MDC göğüsledi. Şu ana kadar açıklanan sonuçlarda Zanu-PF 144, MDC ile 61 sandalye kazanmış gözüküyor.

Zimbabwe'de tartışmalı seçim

Meclisteki üç sandalyenin durumu belirsizliğini koruyor ama mevcut durumda bile Zanu-PF anayasayı değiştirmek için gereken üçte ikilik çoğunluğu elde ediyor. (Reuters)