Zimmet suçu kalktı, Cem Uzan da kurtulacak!

OHAL Kararnamesi ile bankacılık zimmet suçu kaldırıldı. CHP'li Haluk Pekşen'e göre bu karar Cem Uzan'a da yarayacak.

Abone ol

ANKARA - Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan son Kanun Hükmünde Kararname ile Bankacılık zimmet suçu kaldırıldı. Bankaların, batık kredileri yapılandırması, ek kredi vermesi, taksitlendirme gibi işlemleri artık zimmet suçu olarak sayılmayacak.

2005 yılında batık kredilerin önüne geçilmesi için getirilen bu düzenlemeye Türkiye Bankalar Birliği'nden destek gelirken siyaseten tartışma konusu oldu. “Türkiye’de bankacılık zimmetiyle ilgili 250’ye yakın dava görmüş bir hukukçuyum. İlk defa hukuk tarihinde böyle bir şeyle karşılaşıyorum” diyen CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen şunları söyledi: “Zimmet yüz kızartıcı bir suçtur. Kamu haklarından mahrumiyet getirir. Burada özellikle Halk Bankası’nın kullandırmış olduğu krediler var. Sayıştay ve BDDK tarafından resmi raporlar var. 1 milyar dolarını çaldırmış Halkbank, bir yandaş holdinge kullandırılan kredilerle. 2014 Halkbank Sayıştay raporunda bu kredilerin hiçbir teminatının olmadığı görüldü. Bu krediye imza atanların hepsi bu kredi dolayısıyla bankacılık zimmeti suçuyla yargılanacak ve ağır cezalık mahkumiyet kararı çıkacak. Hem para yönünden çaldırılan miktarın iki katı hem de hürriyeti bağlayıcı açıdan ağır cezalık bir suçtur. Şimdi bu KHK 4. maddesi ile bankacılık zimmet suçu, suç olmaktan çıkarıldı.”

'DEVLET BANKALARINI SOYANLAR AFFEDİLECEK'

Ceza hukukunda lehe hükümlerin geriye işlemesi kuralı doğrultusunda bu düzenlemenin geçmişe yönelik uygulanabileceğine dikkat çeken Pekşen, “Bunun sonucu devlet bankalarını soyanların tamamı affedilir. Cem Uzan da kurtulacak. Murat Demirel de kurtulacak. Ali Balkaner, Erol Aksoy da kurtulacak. Bankacılık zimmetiyle Ankara 2. Ağır, İstanbul 4 ve 8. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılananların tamamı bu davaların düşmesiyle kurtulacak” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, bunun af niteliğinde bir düzenleme olduğunu belirterek, “Geçmişte batan bankalara bilerek, parayı hortumlamak amacıyla batık kredileri vermiş olanların hepsinin suçlarını da affetmiş oluyorlar” dedi. Özel, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın batırılan iki büyük kredisinin sorumlularının da bu af kapsamında olacağını söyledi.