Ziraat Bankası'nın kârı yüzde 22 geriledi

Ziraat Bankası'nın 2019 yılı kârı, yüzde 22 gerilemeyle 6,19 milyar lira oldu. Bankanın 2018 kârı 7,96 milyar liraydı. Bu gerilemeye, bankanın Türev Finansal İşlemler'de 8,5 milyar lira zarar yazması neden oldu.

Abone ol

DUVAR - Ziraat Bankası tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre bankanın 2019 yılı konsolide olmayan net karı 6 milyar 186 milyon 888 bin lira olarak gerçekleşti.

Bankanın aktif toplamı ise 537 milyar 156 milyon 127 bin TL'den 649 milyar 756 milyon 191 bin TL'ye yükseldi.

Ziraat Bankası, 2018 yılında 7 milyar 960 milyon 938 bin lira konsolide olmayan net kâr elde etmişti.

Bankanın net faiz gelirinin yanısıra ücret-komisyon gelirindeki ciddi artışa rağmen, 2018'e göre kârlılık oranındaki düşüşte Türev Finansal İşlemler etkili oldu. Türev finansal işlemlerde 8,5 milyar lira zarar yazıldı, 2018'de zarar 3,8 milyar liraydı.

TÜREV PİYASALAR NEDİR?

Türev Finansal İşlemler; bankaların Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda ve kendi aralarında veya yabancı bankalarla tezgah üstü piyasada yaptıkları swap, futures, opsiyon, forward işlemlerdir. Bu tür işlemler vadeli işlemlerdir. Vadeli işlemlerin ortak özelliği, ilerideki bir tarihte teslimatı yapılmak üzere herhangi bir malın veya finansal aracın bugünden alım satımının yapılmasıdır.

Türev işlem; iki iş günü ve sonrasındaki bir tarihte teslimi söz konusu olacak bir varlığın (döviz, faiz, mal) vadesi, miktarı ve fiyatının bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Türev ürünler ise getirisi başka bir varlığın getirisinden türetilmiş araçlar olarak tanımlanmaktadır. Forward, future, swap ve opsiyon bu tür işlemlerin en bilinenleri ve en çok kullanılanlarıdır. Bu araçlar döviz, faiz, altın gibi her türlü kaynak üzerinden türetilebilir.

(EKONOMİ SERVİSİ)