Zonguldak Valisi Tutulmaz'dan 'festival yasağı' açıklaması: Bizim festival ruhumuzla onlarınki farklı

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 'alkol' gerekçesiyle iptal edilen Kozlu Müzik Festivali’ne ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

DUVAR - Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, bu yıl ikincisi düzenlenmesi planlanan Kozlu Müzik Festivali’nin 'alkol' ve 'müzik' yasağı nedeniyle iptal edilmesinin ardından, organizasyon firmasının açıklamasına atıfta bulunarak, "Alkol festivaliyse adı mevzuat buna müsaade etmiyor. Bizim festival ruhumuzla onlarınki farklı demek ki" dedi.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle kutlama ziyaretinde bulunduğu Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'nde konuyla ilgili bir açıklama yapan Tutulmaz, geçen yıl ilki yapılan Kozlu Festivali’nde alkol konusunun "oldu bittiye getirildiğini ve mevzuata uymadığını" öne sürdü. Tutulmaz, "Kozlu ilçesinde bir festival iptalinden söz ediliyor. Festivali kim yapmak istiyorsa, o iptal etmiştir. Bununla kamunun ne herhangi sorumluluğu, ne de dahiliği vardır" diye konuştu. 

'MEVZUAT MÜSAADE ETMİYOR'

Vali Tutulmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz yıl firma, 'müzik etkinliği yapmak istiyoruz' diyerek başvuru yapıyor. Ne alkol diyor, ne farklı bir şey söylüyor. Kozlu Belediyesi’nin başvurusunda ise müzik festivali olarak geçiyor. Kozlu Belediyesi, Kozlu Kaymakamlığı’na, müzik festivali yapmak için başvuruyor. Ancak festival alanında realite öyle değil. Orada stantlar kurulmuş, açıktan alkol satılmaya başlanmış. Bunlar hukuka aykırı. Bundan bizim haberimiz olmadı, ertesi gün bana bilgi verildi. Durumu araştırdık. Organizasyona böyle bir izin verilmemiş. Toplumdan tepkiler yükseldi. Bir oldu bittiye gelme var. Festival sırasında müdahale edilseydi daha farklı anlaşılırdı. İyi kötü bu yıl idare edelim, gelecek yıl bunun tedbirini alalım dedik. Valilik, kaymakamlık ve emniyet olarak herhangi bir festivali engelleme gibi bir tavrımız yoktur. İzin de verilmiştir. Alkol festivaliyse adı mevzuat buna müsaade etmiyor. Zaten böyle bir talepleri de yok, müzik festivali yapacağız dediler, bizler de buna izin verdik."

'BU YIL 'OLDU BİTTİYE' MÜSAADE ETMEYİZ'

Geçen yılki organizasyon sonrası, ‘Alkol Festivali’, ‘Alkolün dozunu kaçıran gruplar birbirine girdi’ gibi başlıklarla haberler çıktığını vurgulayan Tutulmaz, bu yıl aynı sorunlarla karşılaşmamak için Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ı aradığını ve "Bu yıl oldu bittiye müsaade etmeyiz. Kozlu Kaymakamı ve Kozlu Belediye Başkanı olarak bir araya gelin, festivalin çerçevesini çizin" dediğini belirtti.

'BİZİM FESTİVAL RUHUMUZLA ONLARINKİ FARKLI'

Tutulmaz, organizasyon firmasının iptal açıklamasında kullandığı "festival ruhu" ifadesine de atıfta bulunarak, "Organizasyon firması da ‘Festivali ruhuna uygun şekilde yapamayacağımızı gördüğümüz için iptal ediyoruz’ diyor. Festivalin ruhuna uygunluğu nedir? Onların bileceği bir iş, bizim festival ruhumuzla onlarınki farklı demek ki... Valilik ve kaymakamlıkla alakalı bir yasaklama yok, kanunlar çerçevesinde izin verildi. Aynı yanlışı tekrarlamadık, talepler farklı, yapılanlar farklı, biz kanunları hatırlattık o kadar" dedi. 

NE OLMUŞTU?

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 28-31 Temmuz tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenecek müzik festivali, ilçe kaymakamlığı tarafından iptal edildi. Manga, Emre Aydın, Pinhani, İlkay Akkaya, Ogün Sanlısoy ve Niyazi Koyuncu gibi birçok sanatçının sahne alması planlanan festival için açılan Instagram sayfasından etkinliğin iptal edildiği duyurusu geldi.