Zonguldak ve Samsun zehir soluyor: Azotdioksit değerleri Türkiye ortalamasının 5 kat üzerinde

Kasım ayı azotdioksit değerlerinin ortaya çıkmasıyla Zonguldak ve Samsun'un zehirli azotdioksit gazına 5 kat daha fazla maruz kaldığı belirlendi.

Abone ol

ZONGULDAK - Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, kasım ayı azotdioksit (formülü NO2 olan zehirli bir gaz) verilerine bakıldığında Zonguldak ve Samsun illerinin en yüksek değerlere sahip olduğunu söyledi. Bu iki ilin diğer illere göre 5 kat daha kirli hava soluduğu belirlendi.

 Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu

Kutoğlu, Zonguldak özelinde Çatalağzı ve Ereğli'nin en yoğun kirlenmeye maruz kaldığını açıkladı. Termik santral ve fabrikalara dikkat çeken Kutoğlu, Çatalağzı'nda bulunan 7 termik santralin yarattığı kirlilik nedeniyle Çatalağzı ve çevresinde NO2 miktarının 8 Kasım'da Türkiye ortalamasının 5 katına, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası'nın bulunduğu Ereğli de ise 12 Kasım'da 3 katına çıktığına işaret etti.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, azotdioksit miktarının bu ay ülke ortalamasının 5 kat üzerinde çıkmasının nedeninin ithal kömür maliyetleri nedeniyle üretimini sınırlandırmak zorunda kalan termik santrallerin yeniden üretime başlaması olduğunu belirtti. Öztürk, "Bu da açık bir şekilde kömürlü termik santrallerin bizleri zehirlendiğini göstermektedir. Bölgede faaliyet gösteren kömürlü termik santrallerin çalışmasına derhal müdahale edilmelidir" dedi.(DUVAR)