Zonguldak'ta halkın gölet için mücadelesine mahkemeden destek

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kıyıcak Mahallesi sınırları içindeki göletin üzerine cüruf tesisi kurulması için toprakla doldurulmasına karşı açılan davada mahkeme, davacılar lehine karar verdi.

Abone ol

Mustafa Özdemir

ZONGULDAK - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kıyıcak Mahallesi sınırları içindeki doğal göletin üzerine cüruf tesisi kurulması için toprakla doldurulmasına karşı açılan davada mahkeme işlemin iptaline karar verdi.

29 Mart’ta oy birliği ile alınan karar, dün taraflara iletildi.

Mahkeme, cüruf tesisi kurulmak istenen gölet için 'flora ve faunasını tamamladığı' yönünde karar aldı. 

‘GÖL FLORA VE FAUNASINI TAMAMLADI’

Kıyıcak Mahallesi sınırları içinde 2012 yılında faaliyeti son eren taş ocağı işletmesi sonrası oluşan 8 bin 350 metrekare büyüklüğündeki gölet, Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın atıklarını ayrıştıracak tesis için kurutulmak istendi. Bölgenin, içme su ihtiyacını karşılayan ve halen hizmet vermeye devam eden su kuyularının da bulunduğu alana, böyle bir tesis yapılmasına çevre halkı itiraz etti. İçinde balıkların yaşadığı ve DSİ tarafından ‘su birikintisi’ olarak adlandıran göletin doldurulmasına karşı çıkan çevre halkı, ayrıştırılacak cürufun taşıdığı kanserojen maddelerle doğal hayatı yok edeceğini iddia ederek daha önce defalarca eylem yaptı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED Gerekli değildir’ kararına da itiraz eden yöre halkı, Zonguldak İl Özel İdaresi’nce yapılan imar planı değişikliğinin iptali istemiyle Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Gölün su ürünleri sahası olduğunu saptayan mahkemece atanmış bilirkişi heyeti, aynı zamanda orman alanı da olan bölgede kurulacak cüruf işleme tesisinin doğayı geri döndürülemez şekilde tahrip edeceği yönünde bir rapor hazırladı. Bu raporu da göz önüne alan mahkeme, gölün flora ve faunasını da tamamladığı gerekçesiyle imar planı değişikliğini iptal etti. 

ÜST MAHKEME İTİRAZLARI REDDETTİ

Hem Zonguldak Valiliği hem Zonguldak İl Özel İdaresi hem de yatırımcı şirket, karara üst mahkemede itiraz etti. İtiraz davasına bakan Ankara 5. Bölge İdare Mahkemesi, bu istemi reddetti. Kararında, gölün doğal hayata değer katan bir varlık olduğunu bildiren mahkeme, ormanlık bir alanda atıkların bu yolla işlenmesinin doğal hayatı tahrip edeceğine de karar verdi.

‘KADINLAR AĞAÇLARIN, SUYUN, SUDAKİ BALIKLARIN DİLİ OLDU’

Konuyla ilgili Ereğli Çevre Gönüllüleri Platformu’ndan Çetin Yılmaz, “Çok zorlu bir mücadele verdik. Başta yerel basın olmak üzere birçok çevre cüruf işleyerek doğamızı katledecek şirketin yanında oldu. Ancak yöre halkı, özellikle kadınlar, kanunsuz şekilde çalışmalarını sürdüren şirketi, gizli gizli gelerek etrafa cüruf dökmeye çalışan kamyonları engelledi. 24 saat nöbet tutarak gelen kamyonları bizlere ya da jandarmaya bildirdi.  Ağaçların, suyun, sudaki balıkların dili olan kadınların her birinin mücadelesi, ayrı bir öykü değerinde” dedi.

Kendi yanlarında olan herkese teşekkür eden Yılmaz, “Bölge milletvekilimiz Deniz Yavuzyılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç durumu yerinde inceleyip yöre halkının mücadelesine destek verdi. Kimsenin evden çıkamadığı pandemi günlerinde şirket defalarca gölü boşaltma girişiminde bulundu. Şirket yöre halkı ve dönemin CHP Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul tarafından engellendi. Avukatlarımız Mine Yılmaz ve Yakup Okumuşoğlu, gölü boşaltma girişimine karşı çıkıp cüruf kamyonlarının önünü kesen kadınların hep yanında oldu. Daha adını sayamadığım birçok kişi var. Sürece katkı koyan herkese sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.