'Zorunlu BES 3 yıl olsun' başvurusu

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) cayma hakkının 2 aydan 2 ila 3 yıla çıkarılması için SPK'ye talep iletti. Ayrıca stopajın yatırım fonları ve borçlanma araçlarında düşürülmesi talep edildi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Erhan Topaç, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yatırım fonları ve borçlanma araçlarında stopajların düşürülmesini önerdiklerini ve şu anda bunun değerlendirildiğini belirtti. 1 yıldan az hem yatırım fonları hem borçlanma araçlarında stopajın yüzde 10 olduğunu belirten Topaç, bunun yüzde 3'e, 1 yılın üstünde ise sıfıra düşmesini talep ettiklerini söyledi.

Ayrıca TSPB'nin, Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) cayma hakkının 2 aydan 2 ila 3 yıla çıkarılmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) talep ilettiği belirtildi. Zorunlu BES'le çalışanların maaşlarından ücretlerine göre her ay kesinti yapılıyor.

TSPB Başkanı Erhan Topaç, sektörün 2018 ilk yarıyıl verilerini ve sermaye piyasasının geliştirilmesi için önerilerini 'Sermaye Piyasalarının Geleceği' konulu basın toplantısında paylaştı. Topaç, 79 aracı kurum, 44 banka, 53 portföy yönetim şirketi ve 49 yatırım ortaklığı olmak üzere toplam 225 kurum sayısıyla, finans sektöründe en kapsamlı üye yapısına sahip kuruluş olduklarını söyledi.

'VERGİ DÜZENLEMESİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR'

Topaç, mevduat ve katılma hesaplarındaki stopaj oranın 3 ay geçerli olmak üzere indirilmesine dair 30 Ağustos'ta alınan karara değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yeni düzenleme varlık sınıfları arasında asimetri yaratıp mevduatın baskınlığını daha da artırıyor. Yatırım araçları arasında yaratılan vergi arbitrajı, sermaye piyasası araçlarının gelişimini olumsuz etkileyecek. Özellikle kurumsal yatırımcı tabanını olumsuz etkileyeceğinden ve reel sektörün sermaye piyasası yoluyla finansman sağlama olanaklarını kısıtlayacağından endişe ediyoruz."

Bu durumu aynı gün Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) bildirdiklerini aktaran Topaç, "Bu konuda bir gelişme bekliyoruz. Bizim önerimiz aynı şeyin aynı oranlarda (stopajın düşürülmesi) yatırım fonları ve borçlanma araçlarında da olması. Şu anda 1 yıldan az hem yatırım fonları hem borçlanma araçlarında stopaj yüzde 10, bunun yüzde 3'e düşmesini istiyoruz. 1 yıl üstünde de sıfırı önerdik. Yatırım araçları arasındaki dengenin korunmasını istiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na da ilettik, değerlendiriyorlar" dedi.

(HABER MERKEZİ)