Zuhal Baysar'ın 'Av Mevsimi' sergisi 17 Kasım'da CerModern'de

Zuhal Baysar'ın ertelenen 'Av Mevsimi' sergisi 17 Kasım'da CerModern'de sergilenecek. Sergi 3 Ocak 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Abone ol

DUVAR - Zuhal Baysar’ın korona virüsü salgını nedeniyle ertelenen kişisel sergisi “Av Mevsimi” 17 Kasım tarihinde CerModern Kuzey Hangarı'nda ziyaretçilerle buluşacak. Sanatçının modern yaşamın kişisel mücadelesine dair bir avlanma olarak kurguladığı sergideki çalışmalar, insanın hayatta kalma amacı taşıyan en temel, en dürtüsel olan varoluş kodlarının izini sürerken, insana ait izlenimleri, kent yaşamının geleneksel kodlarını ve rutin yaşamın görüntülerini insanın ilkel varlığıyla çarpıştırıyor.

Sanatçı av dürtüsünü şöyle açıklıyor: “İlkel yaşam doğanın saflığını ve bilgeliğini taşır. İlkel insan bu saflığa saflığıyla karşılık vermiş doğanın sert, acımasız kuralları karşısında kendi dürtüsel varlığıyla uyum içinde yaşayabilmiştir. Ancak günümüz insanı kendisini korumaya aldığı sentetik bir yaşam alanı içinde doğanın kurallarına yabancılaşmıştır. Onu varoluşuyla tanıştıracak bir uyum denge mekanizması olmadan kendine yapay bir değerler bütünü icat etmiştir. Bu varlık alanı insanı kendisi ve yakın çevresi ile çevrili sınırlar içinde, kazanma ve kaybetme dürtüsüyle sınırlı bir ilişkiler bütününde tutar. İlkel dürtüler yerli yerindedir, ancak hedef değişmiştir. Avlanma artık 2 milyon yıl önce olduğu şekliyle kolektif ve eşitlikçi bir yapıya sahip değildir. Çünkü avlanma dürtüsüyle dikkatimiz yemek bulmak amacıyla diğer hayvanlara değil, güç ve statü amacıyla birbirimize doğru yönelmiştir."

Sergide yer alan tuval resimlerinin ana yapısı Zuhal Baysar’ın “Bilinç Katmanları” adlı serisinin plastik kurgusuyla temellendi. "Bilinç Katmanları"nda mesele edinilen insana ait duygu durumlarının üst üste karmaşık doğası ve bunların gerçek yaşamla çatıştığı örtüştüğü durumlar, burada daha spesifik bir olgu olan avlanma ve av olma durumuna indirgeniyor.

Av mevsimi, hem av hem avcı olan varlığı, tüm karşıtlıkları ve karmaşası ile birlikte sergilemeyi amaçlıyor. Sergi 3 Ocak 2021 tarihine kadar izlenebilecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)