Anadolu'da korona: Vaka sayısı sevindirici rehavet tehlikeli

Türkiye genelinde korona virüsü vakalarının günlük 30 binlerden 7 binlere gerilemesi, Anadolu şehirlerindeki hastaneleri de rahatlattı. Uzmanlar, vaka sayılarındaki bu düşüşün rehavete yol açmaması konusunda uyarılarda bulunurken aşı olmaktan da korkulmaması gerektiğini söylediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında Kasım ayından beri hafta sonu yasağı, akşam 21.00'den sonra sokağa çıkma yasağı, kafe ve restoranların kapatılması gibi çeşitli kısıtlamalar uygulanıyor. Aralık'ta günlük 30 binleri geçen vaka sayısı, artık 7 binlerde seyrediyor. Salgının Anadolu'daki seyri ve gelinen noktayla ilgili tabip odalarının görüşlerini aldık.

HATAY’DA VAKALAR 1000’DEN 50’YE DÜŞTÜ

Sadık Nazik

Hatay’da yatan hasta sayısında ciddi anlamda bir düşüş yaşandığını, yoğun bakım doluluk oranında çok büyük olmasa da düşüş olduğunu belirten Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, “20'ye yakın servis vardı şu an bu sayı 2’ye düştü. Vaka sayısı 1000’den 50’ye düştü” dedi. Nazik, Tabip Odası’nın defalarca kapanma olması gerektiği konusunda açıklamalarının yaptığını ve bu ısrarın doğruluğunun vakaların azalmasıyla anlaşıldığını vurguladı.

'AŞI MUTLAKA KULLANILMALI'

Vakalar azalsa dahi henüz bir sıfırlanma olmadığı için tedbiri de elden bırakmamak gerektiğinin altını çizen Sadık Nazik, “Aralık ayına dönmek istemiyorsak açık alanda dolaşmalı, kapalı alanda bulunmaktan imtina etmeliyiz. Bir de şunu söyleyebilirim aşı konusunda ciddi bir direnç var. İnsanlar aşı olmak istemiyor, çünkü güvenmiyor. Ben buradan seslenmek istiyorum. Aşı yüzde yüz koruma sağlar diyemeyiz ama hastalığın seyrini hafifletmek için aşı mutlaka kullanılmalı" dedi.

'MERSİN’DE VAKALAR 1500’DEN 250’LERE DÜŞTÜ'

Mehmet Antmen

Mersin’de vakaların beşte bir oranında azaldığını, aralık ayından çok daha iyi bir durumda olduklarını belirten Mersin Tabip Odası başkanı Mehmet Antmen, “Günlük 1500’den 250-300’lere kadar indi. Evet, kapanma işe yaradı ama şunu da söylemeliyiz; biz her zaman tam kapanma dedik. Sadece Mersin'de 8’i doktor 16 sağlık çalışanı 8 ay içerisinde vefat etti. 28 günlük bir tam kapanma olsaydı hem vakalar daha hızlı inerdi hem de işletmeler bu kadar zarar görmezdi” diye konuştu.

'BURSA'DA SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN AÇIKLADIĞI AZALMAYI HİSSEDEBİLİYORUZ'

Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da vaka sayılarının düştüğünü söyledi. Türkkan genel durum ile ilgili şöyle konuştu: "Hasta sayıları azaldı, yoğun bakımlarda bir rahatlama söz konusu. Fakat mevcut hastaların durumu ağır seyrediyor. Yani vaka sayısı azaldı, hastalığın şiddeti artmış gibi görünüyor. Şiddetin artması mutasyonlardan ya da başka şeylerden kaynaklı olabilir. Bunu söylemek için erken çünkü elimizde yapılmış bir çalışma yok. Öte yandan Bursa'da sağlık çalışanlarının aşılama işlemi başarılı şekilde yürütüldü. Aşının birkaç tane kayda alınmayacak tarzda yan etkileri oldu. Sonuç olarak Sağlık Bakanlığı'nın her gün açıkladığı azalmayı hissedebiliyoruz.

'ÖNLEMLERİN KALDIRILMASININ ACI SONUÇLARI BELLEKLERİMİZDE'

Volkan Binbaş

Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaş ilde son bir aydır salgının hızında ciddi bir yavaşlama olduğunu belirterek, "Polikliniklerine başvurularda, PCR testi pozitif çıkanların sayılarında, hastane servis ve yoğun bakım doluluk oranlarında azalmadan bunu çok net görebilmekteyiz. Bunda sokağa çıkma kısıtlamalarının ve diğer önlemlerin etkili olduğunu düşünüyoruz. Aşı tedarikinin aksamamasının hem aşının ikinci dozunun zamanında yapılabilmesi hem de etkin bir kitle bağışıklığı için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Rehavete kapılma konusunda uyanık olmamız gerekiyor, çünkü geçtiğimiz haziran ayında henüz salgın istenen düzeyde yavaşlamamışken önlemlerin kaldırılmasının çok acı sonuçları belleklerimizde" ifadelerini kullandı.

'VAN TÜRKİYE GENELİNE GÖRE İYİ DURUMDA'

Kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Haziran 2020 tarihinin ardından Van’da günlük vaka sayısının 300’e kadar yükseldiğini belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, “O tarihlerde resmi kurumlar kabul etmese de hastanelerde doluluk oranı yüzde 90 oranındaydı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi ve devlet hastanelerinde yoğun bakımlar doldu. Van’da şu anda vaka sayısı 50’nin altına düşmüş durumda. YYÜ Hastanesi'nde günlük başvuru sayısı 20’nin altına düştü. Yeterli olmasa bile uygulanan kısıtlamaların sonuçlarını almaya başladık. Van şu anda Türkiye geneline göre iyi durumda” diye konuştu. Yaviç, Hakkari’de de hastanelerde yüzde 60’lardaki doluluk oranının yüzde 10’un altına düştüğünü belirtti.

'BİTLİS'TE HASTA SAYIMIZ 10'UN ALTINA DÜŞTÜ'

Bitlis Tabip Odası Başkanı Doktor Fikret Aydın ise geçen yılın mayıs ayı sonunda sıfıra düşen vaka sayısının 1 Haziran’da başlayan normalleşme sürecinin ardından hızla arttığını söyledi. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında günlük vaka sayılarının 100 olduğunu belirten Aydın, yaz döneminde Tatvan Devlet Hastanesi'nde doluluk oranının yüzde 95 olduğunu belirtti. Bitlis’te 200 kişinin salgın nedeniyle vefat ettiği bilgisini veren Aydın, bugün itibariyle korona virüsü servislerinde yatan hasta sayısının 4-5, yoğun bakımda ise 6 olduğunu kaydetti.

'GAZİANTEP'TE YÜZDE 60'LARA YAKIN BİR DÜŞÜŞ ELDE ETTİK'

Ayşegül Ateş Tarla

Kısıtlamayla birlikte vaka sayısında sevindirici bir düşüş olduğunu belirten Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Bu kısıtlamalar 15-20 günde etkisini gerçekten ciddi oranda hissettirdi ve vakalar düşmeye başladı. Bu da bizler için sevindirici bir nokta. İnsanların dolaşımını engellediğiniz noktada hızlı bir şekilde düştü aslında, biz bunu kendimiz çalışma hayatımızda, hastanelerde görmekteyiz. Kısıtlamalarla birlikte Gaziantep’te de yüzde 60’lara yakın bir düşüş elde ettik. Gerçekten bu hastanelerin büyük oranda rahatlamasına neden oldu” dedi.  

'REHAVETE KAPILMAMAK GEREKİYOR'

Dolaşım sağlanırsa vaka sayılarının geçmişe dönebileceğinin altını çizen Tarla, “Şu anda vaka sayısı düştüyse bu dolaşımın engellenmesi, maske zorunluluğu ve belli yerlerin kapalı olmasından kaynaklı. Aşılama yapıldıktan sonra da biz yine aynı şekilde kurallara uyarak devam edeceğiz. Belki yüzde 60’ımız aşılandıktan sonra rahatlama alanlarımız daha fazla olacak. Ancak şu an için ne yazık ki herhangi bir rehavete kapılmamamız gerekiyor. Çünkü salgın aynı şekilde aynı hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘DİĞER HASTALIKLARLA DA İLGİLENMEYE BAŞLAYABİLDİK’

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, “Hasta sayılarında hızlı bir düşüş yaşandı. Pozitif vaka sayısı günlük 200 kişinin altına inmiş durumda. Son iki günde hafif bir kıpırdanma var ama yine de PCR test sonucuna göre vaka sayısı 200 kişi seviyelerinde devam ediyor. Artık günlük bakılan PCR testlerinde yüzde sekiz pozitif vaka ile karşılaşıyoruz. Kocaeli’deki sağlık kurumlarında çalışan kişilerin yüzde 85’i aşılanmış durumda. Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki aşılama oranı yüzde 50 civarında. Bu durum ise halihazırdaki sağlık çalışanlarının 800’e yakınının zamanında korona virüse yakalanmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Ardaman ayrıca, "Artık sadece korona virüsü vakalarıyla değil, normal hastalıklarla da ilgilenmeye başlayabildik. Vaka sayılarının azalması, sağlık çalışanları arasında rahatlamaya neden oldu" dedi.

'ÖNLEMLERE DEVAM ETMELİYİZ'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Artvin Sorumlusu Dr. Serhan Safatlı, salgının ilk günlerinden bu yana Artvin’de üç yüz elliyi aşkın sağlık emekçisinin enfekte olduğunu söyledi. Safatlı, “Ocak ayından itibaren ülke genelinde yaşanan vaka sayılarındaki azalma ilimizde de karşılığını buldu. Son hafta için söyleyecek olursak günlük yaklaşık 25 pozitif vaka kaydediliyor. Kırılgan bir süreçten geçtiğimiz gerçeğini unutmadan, rehavete kapılmadan önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Safatlı, “Aşılama sürecinin tüm ülkede şeffaf yürütülmesini, ayrım yapmaksızın herkese, ücretsiz bir şekilde aşı temininin sağlanmasını istiyoruz” dedi.

'AŞININ FAYDASI HALKA ANLATILAMADI'

Güleda Erensoy

Çanakkale’de sağlık çalışanlarının yüzde 98’inin aşılandığını belirten Çanakkale Tabip Odası Şube Başkanı Dr. Güleda Erensoy, aşının genel bulaşmayı engellemese de ağır hastalık riskini ciddi oranda azalttığının altını çizdi. Türkiye’de genel olarak aşılama oranının sağlık çalışanları kadar yüksek olmadığını sözlerine ekleyen Erensoy, sağlıkçıların aşının kendilerine sağlayacağı faydanın çok farkında olduğunu, fakat bu faydanın halka anlatılamadığını belirtti. Bu durumun ise haklı sebepleri olduğunu ifade eden Erensoy, “Ortada birkaç aşı var devlete olan güvensizlik nedeni ile devletin getirdiği aşıya da güvensizlik var. Birçok konuda devleti eleştiren insanların kendi hayatlarını ilgilendiren bir konuda aşıya güvenerek kendilerini teslim etmeleri zor oluyor” dedi. 

Çanakkale’de vakaların azaldığını ve hastanelerdeki korona nöbetlerinin kaldırıldığını belirten Erensoy, şu an sadece acil nöbetlerinin devam ettiğini ifade etti. Erensoy, ocak ayı içerisinde son iki haftada çok çok iyi durumda olduklarının altını çizdi. (YURT HABERLER SERVİSİ)