Anadolu'nun en eski incir çekirdekleri Yassıtepe Höyüğü'nde bulundu

İzmir Bornova'da çalışmaların sürdüğü Yassıtepe Höyüğü'nde, Anadolu'nun en eski incir çekirdekleri bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Bornova ilçesindeki kazı çalışmalarının sürdüğü Yassıtepe Höyüğü'nde, 5 bin yıl öncesine ait Anadolu'nun en eski incir çekirdekleri bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nin desteğiyle 2005 yılından bu yana Yeşilova Höyüğü kazı çalışmaları kapsamında devam eden çalışmalar, İzmir’in 8 bin 500 yıllık geçmişine dair yeni bilgiler kazandırdı.

'İZMİR'İN EN ESKİ KENTSEL YERLEŞİM ALANI'

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, Yassıtepe'nin İzmir'in kentsel anlamdaki ilk yerleşim alanı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu alanda ele geçen zengin buluntuları sayesinde, İzmir’in Ege kültürleri ile yakın ilişkileri ortaya çıkmıştır. Yapıların içinden alınan toprakların suda yüzdürme metoduyla ayrıştırılarak bitkisel kalıntıların saptandığı arkeobotanik çalışmalar, kazı ekibi üyemiz Dr. Özgür Çizer tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda birçok farklı bitkisel örneklerin içinde bu yıl özellikle incir çekirdekleri dikkati çekmiştir. Burada 5 bin yıl önceye ait evlerde bulunan ve boyutları nedeniyle zor saptanabilen incir çekirdekleri, üzümle birlikte kentimizin en önemli iki ticari ürününün 5 bin yıldır bu topraklarda yetiştirildiğini göstermiştir."

'İNCİR ANADOLU TOPRAKLARINDAN DÜNYAYA YAYILDI'

İncirin Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu topraklarının incirin anavatanı olarak kabul edildiğini söyleyen Derin, "Tarihçi Herodot, M.Ö. 484 yılında Anadolu’da yetişen enfes incirlerden övgüyle söz etmektedir. İncirin Anadolu topraklarından Orta Doğu, Hindistan ve Çin’e yayıldığı ve daha sonra dünya çapında tanınır hale geldiği bilinmektedir" dedi.

"Anadolu ve Ege'nin bütün medeniyetlerinde yer alan incir, kuşaklar boyu hep bolluğun, bereketin simgesi olmuş" diyen Zafer Derin, "Dinsel kitaplarda yer alışıyla da kutsal bir nitelik kazanmıştır. Bugüne kadar Anadolu kökenine dair örneklerin ele geçmemesi nedeniyle Yassıtepe buluntularının, İzmir açısından önemi büyüktür. İzmir, incir ve üzüm ticaretiyle bilinen bir kenttir. Neredeyse dünya incir ihracının dörtte birinin Anadolu’da gerçekleştirildiği bilinmektedir. Türkiye’nin önemli bitkisel ihraç ürünlerinden biri olan incirin en eski örneklerinin kentin içinde Yassıtepe’de bulunması, yakın geçmişimizde İzmir’in en önemli festivallerinden biri olan, unutulmuş 'İncir Bayramları'nın da yeniden hatırlaması gerektiğini ortaya koymuştur" diye konuştu.

Derin, varlığını 5 bin yıl önce Yassıtepe’de saptadıkları incir çekirdekleri üzerinde, önümüzdeki yıl yapılacak DNA çalışmalarıyla, türünü de saptama olanağı bulacaklarını belirtti. (DUVAR)