Analık ödeneği için yasada değişiklik çağrısı

Kısa çalışma nedeniyle sigorta primleri yatmayan hamile işçiler, bu nedenle 'analık ödeneği'ne de hak kazanamadı. Ekmek ve Gül, yasada değişiklik yapılması için kampanya başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamile işçilerin 'analık ödeneği'ne hak kazanabilmesi için son bir yılda en az 90 gün sigorta primi koşulunu sağlaması gerekiyor. Ancak gebeliği pandemiden önce ya da pandemi sırasında başlayan birçok hamile işçi, analık iznine ayrılmaları gereken 32. haftaya yaklaşmalarına rağmen analık ödeneğinden yararlanamıyor. Ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçiler, sigorta primleri yatırılmadığından dolayı analık ödeneğine hak kazanamıyor.

Ekmek ve Gül, kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle de 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için Meclis'e yasada değişiklik yapılması çağrısında bulundu. Söz konusu çağrıda, "Ekmek ve Gül’de mağduriyetlerini anlatan kadın işçilerin sesine kulak verin, bu sesi meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve CHP Milletvekili Sera Kadıgil’in verdiği kanun teklifini gündeme alın!" denildi.


Açıklamada ayrıca kadınlara değişikliğin yapılması için #AnalıkÖdeneğiHaktır etiketiyle video ve çağrılarını sosyal medyadan paylaşması çağrısı yapıldı.
(HABER MERKEZİ)