Anaokullarında mescit zorunlu hale geldi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle okul öncesi eğitim kurumlarında mescit zorunluluğu getirildi.
DUVAR- Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle okul öncesi eğitim kurumlarında mescit zorunluluğu getirildiğini açıkladı.
Kayıt parasının da ‘katkı payı' olarak yönetmeliğe girdiğini belirten Eğitim Sen, “Bakanlık eğitimin hangi kademesinde olursa olsun, eğitimin niteliği ve ihtiyaçları ile okul öncesi eğitimde görev yapan eğitim emekçilerinin sorunlarına ne kadar uzak olduğunu söz konusu yönetmelik değişikliği ile bir kez daha göstermiştir” açıklamasında bulurdu.
MESCİD ZORUNLU HALE GELDİ
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre; sendika, “Çocukların üstün yararına uygun olarak öğrenme ve gelişim ihtiyaçlarını karşılamak yerine, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimi dinselleştirme ve ticarileştirme uygulamalarının yaygınlaştırılması kabul edilemez” diyerek şu açıklamayı yaptı:
“Yönetmelikte daha önce yer alan ‘Yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadethane açılır. Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında talep edilmesi halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir' maddesi, ‘Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları ile yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadet ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla doğal aydınlatmalı uygun mekânda mescit açılır' şeklinde değiştirilerek anaokulu ve ilköğretim kurumlarında mescit açılması zorunlu hale getirilmiştir.
'KARARLARDA ÇOCUKLARIN YARARI GÖZETİLMELİ'
Okul öncesi döneme ilişkin alınacak herhangi bir karar için çocuğun yararı öncelikli tutulmak zorundadır. Başka bir ifadeyle okul öncesi eğitim çağında hayata geçirilecek herhangi bir uygulama için ilk ölçüt, bu uygulamanın çocuklar için gerçekten yararlı olmasıdır. Anaokuluna giden çocukların gereksinimleri düşünüldüğünde ilk akla gelenler temiz su, temiz hava, yeterli ve sağlıklı beslenme, güvenli, iç açıcı, hareket etmeye ve oyun oynamaya uygun ortamların olmasıdır.” (KAYNAK)