Anastasia Emelianova'nın öldürülmesi davasından beraat kararı çıktı

Erzurum'da ölü bulunan Anastasia Emelianova'nın davasından beraat kararı çıktı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ERZURUM - Erzurum'un Yakutiye ilçesinde 21 Eylül 2023 tarihinde birlikte olduğu Mohammad Nızar Arnabeh tarafından öldürüldüğü iddia edilen Anastasia Emelianova'nın ölümüne ilişkin davanın karar duruşması yapıldı.

Sanık Mohammad Nızar Arnabeh, SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı. Anastasia Emelianova'nın arkadaşları da davayı takip etti. Duruşmada, sanık avukatları ile Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Begüm Osma da hazır bulundu. Avukat Osma, 'canavarca hisle' bu cinayetin işlendiğini belirterek bu yönde karar verilmesini istedi. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanığa son sözlerini sordu. Sanık Mohammad Nızar Arnabeh, suçlamaları kabul etmedi ve "Ben hiçbir şekilde bu suçu işlemedim." dedi.

Duruşmaya ara verdikten sonra kararını açıklayan Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın beraatine karar verdi. Sanığın tahliye edileceğini açıkladı. Ayrıca mahkeme, sanığa tazminat talep etme hakkı da verdi.

'KARARIN GEREKÇESİNE KATILMIYORUZ'

Karar sonrası konuşan sanık Mohammad Nızar Arnabeh'in avukatı Yılmaz Çelik, davanın bir yıldır devam ettiğini hatırlattı. En başından beri müvekkillerinin suçsuz olduğuna inandıklarını belirten Çelik, "Mahkeme geçte olsa adil bir karar verdi. Ama biz kararın gerekçesine katılmıyoruz. Suçun sabit olmadığı kanaatindeyiz. Bu sebeple istinaf etmeyi düşünüyoruz. Çünkü delil yetersizliğinden beraat aldık. Bizim kanaatimiz, düşüncemiz suçun sabit olmadığıdır. Adalet geçte olsa tecelli etti. Gecikmiş adalet, adalet değildir." dedi.

'SANIĞIN MÜKAFATLANDIRILDIĞI BİR YARGILAMAYA ŞAHİT OLDUK'

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Begüm Osma ise verilen karardan büyük bir üzüntü duyduklarını vurguladı. Sanığın en başından beri, yalnız birinde değil üç farklı ifadesinde de farklı beyanlarda bulunduğunu hatırlatan Osma, şöyle devam etti: "Her defasında suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarda bulunmuştu. Akabinde yargılamanın geçen celsesinde dosyanın en başından bu yana hiç olmayan bir uçak bileti bakma hadisesi de dosyaya girdi. Bu hususta sanık tarafından ilk defa bazı açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklama çok çelişkiliydi.

Çünkü sanığın baktığı bilet Erzurum'dan İstanbul'a olacak şekilde olmasına rağmen sanık tarafı tam aksine sanki İstanbul'dan Erzurum'a bakılmış gibi bir beyanat verdi. Bu durumu mahkeme başkanı da kendilerine ifade etti. 'Hayır, o şekilde değil' demişti. Tüm şüpheli hadiseler, evet bizler biliyoruz ki şüpheden sanık yararlanır. Ancak bu kadar bizim lehimize şüphe varken, başka hiçbir fail yokken adeta sanığın mükafatlandırıldığı bir yargılamaya şahit olduk."

'İSTİNAF HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ'

Verilen kararın henüz gerekçesini bilmediklerini dile getiren Osma, "Bir şerh var mı; bunu bilmiyoruz. 15 gün yasal bir süresi var. Buna ilişkin gerekçeli kararı bizlerde göreceğiz. İstinaf hakkımızı kullanacağız tabiki. Bu ülkede haklar verilmiyor. Bizler direne direne bu hakları alıyoruz. Üzgünüz ancak umutluyuz ve güçlüyüz. Mücadelemiz hep birlikte güçlü. 'Şüpheden sanık yararlanır' ilkesinin bu kadar geniş yorumlandığı ilk kararlardan birisi olabilir. Davanın takipçisi olacağız. Hiç beklemediğimiz bir beraat kararıyla karşı karşıyayız. Bu bir son değil. Net bir sonuç değil. Verilen karar kesin değil. İstinaf hakkımızı kullanacağız. Maddi gerçeğin ortaya çıkması için elimizden gelen tüm çabayı sarfedeceğiz" diye konuştu.

'KADINLAR AÇISINDAN ADALET BİR KEZ DAHA TECELLİ ETMEDİ'

Duruşmayı takip eden Anastasia Emelianova'nın arkadaşlarından Zarif Akbulut da "Bugün burada adalet bir kez daha aslında tecelli etmedi kadınlar açısından. Çünkü daha önce de çok kez tanık olduğumuz 'cezasızlık politikası' bir kez daha burada tezahür etmiş oldu. Kadın cinayetlerinin bunca zamandır artmasına yönelik en büyük etkenlerden bir tanesi, aslında bu mahkeme salonlarında erkekler lehine, katiller lehine verilen kararlar. Bugün bir kez daha buna tanık olduk. Ama biz hem feministler, hem kadın dernekleri olarak bu tür davalarda olmaya, kadınlar lehine kararlar çıkartmaya, gerçek adaletin sağlanmasına dair mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'nin bir kadın mezarlığına dönüşmemesine dair yürüttüğümüz mücadele, bugünden yarına devam edecek. Bu sonuçlar bizi şaşırtmadı. Öfkelendiriyor. Her gün neredeyse üç kadın hayatını kaybediyor. En yakını olan erkekler tarafından öldürülüyor. Bunu biliyoruz, bu davada da bunu gördük. Anastasia sevgilisi tarafından öldürüldü. Bu gerçeği biliyoruz ve bu gerçeğin de adalet tarafından ortaya çıkarılması için mücadelemize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENİYORDU

Hazırlanan iddianamede cinayete ilişkin şunlar anlatılıyordu: "Sözlü tartışmanın akabinde şüphelinin maktulü iteklediği ve maktulün salonda bulunan cam sehpanın üzerine doğru çarparak düştüğü, bu çarpma neticesinde sehpa üzerindeki cam kısmın kırılması neticesinde maktulün sol bacak kısmından yaralandığı akabinde şüphelinin kırılan cam sehpadan eline geçirmiş olduğu ve Adli Emanetin 2023/2568 sırasına kayıtlı olan cam parçası ile maktulün yaralanmış olduğu sol bacağına saplayıp maktulün ölümüne sebebiyet vererek üzerine atılı kadına karşı kasten öldürme suçunu işlediği tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır."

Savcı, mütalaasında sanık Mohammad Nizar Arnabeh'ın "Kadına karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini istemiş ve indirim uygulanmamasını talep etmişti.