Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2,5 yıllık kadın çalışmaları karnesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Mansur Yavaş dönemindeki 2,5 yıllık kadın çalışmaları karnesi açıklandı. Buna göre 2 bin 500 EGO şoförüne eğitim verildi, 521 kız çocuğunun okula dönmesi sağlandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) bünyesinde eylül ayı itibariyle Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kuruldu. ABB Başkanı Mansur Yavaş yönetiminde ‘kadın dostu’ kent olma hedefini taşıyan belediye, 2,5 yıllık dönemde kadınlara yönelik ortaya konan faaliyetlerini derledi.

Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından yeni bir yönetim anlayışına geçildiğini belirten belediyenin derlediği kadınlara yönelik çalışmalara göre, 2 bin 500 EGO şoförüne güvenli durak ve duraksız indirme uygulaması eğitimi ile kadına yönelik şiddete karşı müdahale eğitimleri verildi. Öte yandan ihtiyaç sahibi ailelere gönderilen gıda kolilerine şiddet broşürleri eklendi ve yıllardır “Hanımlar Lokalleri” olarak adlandırılan yerlerin adı, yapılan anket sonucunda “Kadın Lokalleri” olarak değiştirildi.

‘521 KIZ ÇOCUĞU EĞİTİME KAZANDIRILDI’

2,5 yıllık dönemde inşaat ihale süreci devam eden 60 yatak kapasiteli Kadın Barınma Evi Projesi başlatıldı. Yavaş yönetimindeki dönemde yılda 4 Gündüz Bakımevi açılarak kadın istihdamının artırılması ve bebek bakım yükünün azaltılması da amaçlandı. Kazan, Çubuk, Ayaş, Kızılcahamam, Hasanoğlan, Kuşcağız, Şafaktepe olmak üzere Kadın Danışma Birimleri arttırılarak 7 farklı ilçede 7 kadın Danışma Birimi kuruldu. Öte yandan “Kız Çocuklarının Okullaştırılması Projesi” kapsamında 521 kız çocuğu eğitime kazandırıldı.

‘KADIN GİRİŞİMCİLERE DAHA KAPSAMLI HİZMET SUNAN BELEDİYE OLMAK İSTİYORUZ’

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılından bu yana “kadın dostu kent” olmak için çabalarını sürdürdüğünü belirten ABB Kadın Çalışmaları Birim Şefi Şenay Yılmaz’a göre belediye temel felsefesini “kadının güçlenmesi” olarak belirledi. Belediyenin 2022 hedefleri arasında özellikle üniversiteli kadınlar olduğunu belirten Yılmaz, gelecek dönemdeki çalışmalarına dair şunları kaydetti: “Kurumsal alt yapısını kadın ve aile hizmetleri daire başkanlığı kurarak tamamlayan belediye, bundan sonraki süreçte daha önce erişemediği tüm kadınlara ulaşmak istemektedir. Özellikle üniversiteli kadınların da ihtiyaçlarına cevap veren bir yapıya geçmek 2022 hedeflerinden biridir. Sivil toplum kuruluşları temelli hizmet modeli geliştirmek, üniversiteler ile ortak çalışma kültürü geliştirmek, güncel şiddet türlerinde uzmanlaşan ve kadın girişimcilere daha kapsamlı hizmet sunan bir belediye olmak istiyoruz.”

2021-2024 Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı da başlatan belediyenin kadınlara yönelik attığı adımlar şu başlıklarla sıralandı:

-Mor Buton uygulaması hayata geçirildi.
-Mor Haritam web sitesi kuruldu ve mobil uygulama dahil edildi.
-Başkent Market’te 9 kadın kooperatifinin ürünleri satışa çıkarıldı.
-Kadın İşçi Kotası hayata geçirildi.
-Ankara Büyükşehir Belediyesi Web sitesinde “Kadın Çalışmaları” linki açıldı. Instagram ve Twitter’da abb.kadin hesapları açıldı.
- Kadın Danışma Merkezine, Gezici Araç tahsisi edildi, 11 ilçede 2 bin 200 kadına hijyen kiti dağıtıldı .
-7’nci sayısı Ekim 2021’de çıkacak olan Kadın ve Çocuk Bülteni yayın hayatına başladı.
-8 Bebek bakım odası açıldı.
-8 bin kadına anket düzenlenerek Ankara’dan beklentileri alındı. Sonuçlar Yerel Eşitlik Eylem Planına hedef olarak işlendi.
-Şiddete Karşı Turuncu Maske Farkındalık Kampanyaları yürütüldü 6 bin 250 maske erkeklere dağıtıldı.
- Sığınmacı Kadın ve Gençlerin Güçlendirilmesi Projesi UNFPA ile başlatıldı.
-Ankara Barosu ile ücretsiz avukatlık protokolü imzalandı.
-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile “Alo Şiddet Hattı” protokolü imzalandı.
-2020 ve 2021’de Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivaline destek verildi.

‘ŞİDDET HATTI HAYATA GEÇTİ’

-Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Eğitimi tüm belediyede tamamlandı
-UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu Ve Batı Asya Bölge Teşkilatı) 2019-2022 Kent Diplomasisi ve Yerel  Yönetişim Komitesi ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin de Eş Başkanlığına seçildi.
-Kadın Kooperatifleri Çalıştayı ve Kadın Muhtarlar Konferansı düzenlendi.
-Sığınma evinde kalan kadın ve çocukların aylık harçlıklarını arttırıldı.
-Şiddet Hattı hayata geçti 05492486486.
-Pandemi döneminde kadın terzilere Kuzey Ankara’da istihdam sağlandı.
-Pandemi döneminde işsiz kalan ev işçisi kadınlara nakdi yardım sağlandı.
- Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma evine 4 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı,2 sosyolog istihdam edildi.  
-2019’da öldürülen 474 kadın için hatıra ormanı açıldı.
-Hollanda Büyükelçiliği ile Kadın Danışma Merkezi arasında 2 yıllık “Kadın Güçlenme Merkezi” projesi Ağustos 2021’de başlatıldı.