Ankara Emniyet’te işkence iddiası Meclis gündeminde

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence yapıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence uygulandığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve TBMM Başkanı’nın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Fetö/PDY’nin yeniden yapılanması soruşturması” kapsamında O.C. isimli kişinin ağır baskı ve işkence altında itirafçı olup yaklaşık 300 kişiye yakın isim vermesi üzerine soruşturmanın genişletildiğini ve itirafçı beyanında adı geçen birçok kişiye çeşitli illerde operasyonlar yapıldığını söyleyen Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki iddialara dair şunları kaydetti:

“Bu kapsamda onlarca kişi 17 Ocak 2022 tarihinde ülkenin değişik kentlerinde gözaltına alınarak Ankara TEM’de toplanmıştır. Bu kişiler arasında eşi müebbet yemiş ev hanımı asker eşlerinden kapatılan polis akademisi öğrencilerine kadar çok geniş bir yelpazede her yaş ve meslek grubundan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler şu an Ankara TEM’de gözaltında olup öncelikle CMK’da ve ilgili yönetmeliklerin hiçbirinde yeri olmayan mülakat adı altında müdafi olmaksızın baskı ve sindirmeye maruz bırakılarak itirafçı olmaya zorlanmakta bunu kabul etmeyenlere de darp cebir uygulamaktadır, çırılçıplak soyup soğuk suyla ıslatıp şişeye oturtmaya çalışmak, makata jop sokmaya çalışmak gibi en aşağılık yöntemlerle işkence edildiği bilgisi gelmektedir.”

‘POLİS MEMURLARI TARAFINDAN KÖTÜ MUAMELEDE BULUNULDUĞU İDDİASI DOĞRU MU?’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle önerge veren Gergerlioğlu, iddialara ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da dilekçe verdi.

Gergerlioğlu’nun önergelerinde yanıt talep ettiği sorular şu şekilde sıralandı:

  • -Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’nde 17.01.2022 tarihinde gözaltında olan yurttaşlara TEM Şube Müdürlüğü’nde çalışan başta Abdulkadir Türkyılmaz ve diğer polis memurları tarafından kötü muamelede bulunulduğu ve işkence yapıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise haklarında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?
  • -Birçok kez işkence ve kötü muamele iddiasıyla anılan Ankara TEM’e Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi ve Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite tarafından herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmamışsa bu kadar işkence iddiası yapılan bir kuruma inceleme yapılmamasının sebebi nedir?
  • -Hakkında çok sayıda işkence ve kötü muamele iddiası bulunan Abdulkadir Türkyılmaz halen görevine devam etmekte midir? Bu kişi hakkında devam eden adli ve idari soruşturma veya kovuşturma var mıdır? Bu kişinin iktidar tarafından korunduğu ve bu sebeple kendisine soruşturma açılamadığı iddiası doğru mudur?
  • -İşkencenin zamanaşımı olmayan bir suç olduğu bilindiği halde eğer bu iddialar doğruysa bu kamu görevlilerini hangi güç veya güçler cesaretlendirmektedir?
  • -28/05/2019 tarihinde Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi, Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi tarafından açıklanan 26/05/2019 günü meydana gelen işkence vakaları ile ilgili hazırlanan rapora rağmen bu konu ile ilgili somut bir sonucun olmamasının sebebi nedir? Bu rapora rağmen halen ilgililer ile ilgili gerekli işlemler yapılmadığı için işkence ve kötü muamele vakalarının devam ettiği iddiası doğru mudur? Ankara Barosu’nun açıklamış olduğu rapora rağmen neden bu kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır?
  • -İşkenceyi yaptığı iddia edilen devlet görevlileri vaktiyle Eski Genel Kurmay Başkanı’nın ifadesiyle; ‘Tanırım iyi çocuklardır’ diye tanımlanan devlet görevlileri arasında mı yer almaktadır?
  • -Cumhuriyet’in 100. yılına 1 yıl kala Türkiye’nin halen işkence ve kötü muamele iddialarıyla anılan bir ülke olmasının sebebi nedir?
  • -İşkence iddiası ile anılan Ankara TEM Şube Müdürlüğü’nün TBMM’ye sadece 7.5 km. Anayasa Mahkemesi’ne sadece 14 km. ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne sadece 5.5 km olması herhangi bir Meclis Başkanı’nı, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı ve Cumhurbaşkanı’nı rahatsız etmemekte midir? Eğer rahatsız etmekteyse bu konu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
  • - Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Sözleşmesi’ne taraf mıdır? Eğer tarafsa İşkencenin ve Gayriinsani ya da Küçültücü Ceza Veya Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ne uyulmamasının sebebi nedir?
  • -CMK Md. 154’e göre müdafi ile görüşme hakkı gözaltındaki insanlara verilmediği iddiası doğru mudur? En temel hakkı olan savunma hakkının engellenmesi hususunda açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?