Ankara Kalesi'nin Hisar Kapısı yenileniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara Kalesi'nin Hisar Kapısı'nda başlattığı bakım ve onarım çalışmalarının 2024 yılı içinde tamamlanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’nin Hisar Kapısı’nda bulunan duvarlarda oluşan çatlakların giderilmesi için bakım ve onarım çalışması başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı proje kapsamında; yapısal çatlak onarımı, açıkların kapatılması, duvar dikişleri, tamamlanma, temizleme ve güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

ULUSLARARASI İLKELERE VE VENEDİK TÜZÜĞÜ'NE UYULUYOR

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı'nda görevli Yüksek Mimar Halil İbrahim Karagöz, “Ankara Kalesi Dış Kale Sur Duvarları Restorasyon Yapım İşi” kapsamında Uluslararası Icomos İlkeleri ve Venedik Tüzüğü’ne uyarak çağdaş restorasyon tekniklerinin uzman ekiplerce devam ettirildiğini belirtti. Karagöz, şöyle konuştu:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı olarak gerçekleştirmekte olduğumuz restorasyon çalışmaları hızla devam etmekte. Duvarlar üzerinde ayrılmalar, çatlaklar ve eğilmeler mevcuttu. Can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına öncelikli olarak sağlamlaştırma çalışması başlattık. Yağışlardan dolayı duvarların nemlenmesi nedeniyle malzemeler üzerinde çiçeklenme ve tuzlanma meydana gelmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmada sur duvarlarındaki belli başlı malzeme kayıpları, deformasyon, kararma, çiçeklenme ve tuzlanma gibi yapıya zarar veren ögeler bertaraf edilmekte. Sur duvarları üzerinde yer alan malzeme kayıpları kendi özgün dokusuna ait taşlarla tamamlanıyor. Çalışmalar kapsamında; hem cepheler üzerinde yer alan deformasyon hem de Roma Dönemi’ne ait devşirme taşların üzerinde kararmalar tarafımızca gideriliyor.”

'ÇALIŞMALARIMIZI 2024 YILI İÇİNDE TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ'

Mimar Şeyda Ataman ise “Ankara Kalesi Dış Kale Sur Duvarları Restorasyon Yapım İşi çalışmalarımızı kurumlarla birlikte iş birliği içerisinde ilerletiyoruz. Ayrıca surlarda yaşanılan yağmur suyu sorunu içinde üniversite hocalarımız ile iş birliği yapıyoruz. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü hocamız Prof. Dr. Yusuf Kadıoğlu ile özellikle iki burç için akademik destek alıyoruz. Burada yapacağımız müdahaleler öncelikle su sorununu çözmeye yönelik olacak. Sur duvarının üzerinde bulunan terastaki döşeme malzemelerini yenileyeceğiz. Çalışmalarımızı 2024 yılı içinde tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.