Ankara Tabip Odası'ndan aşırı sıcaklarda çalışanlar için bilgi notu
Ülke genelinde etkili olan aşırı sıcak havalarda çalışmak zorunda olan işçiler için Ankara Tabip Odası tarafından bilgi notu paylaşıldı.
DUVAR - Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre ülke genelinde sıcaklıklar 2-4 derece artacak. Bugün, hava sıcaklığının Edirne'de 40, Adana ve Antalya'da 41 derece olması bekleniyor. Ankara Tabip Odası, yüksek sıcaklarda çalışmadan kaynaklı işçi sağlığı sorunları meslek hastalıkları için bilgi notu yayınladı.
"Yüksek sıcaklıklar basit bir #meteoroloji olayı değildir. Başta çevre sağlığı ve halk sağlığı olmak üzere, işçi sağlığını olumsuz etkileyen, iş kazalarına, iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına yol açan dışsal faktörlerden bir tanesidir" denilen bilgi notunda şu ifadeler kullanıldı:
"Sıcak havalarda en fazla risk altında olan gruplar yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ile aşırı sıcak ortamlarda çalışanlardır. Emek yoğun sektörlerde (inşaat, tarım, yol, genel işler, liman, tersane, vd.) dış mekânda uzun süre güneş ışınlarına ve yüksek ısıya maruz kalmak, kapalı mekânlarda (fabrika, atölye, ofis, depo, taşımacılık, vs.) ise yeterli havalandırma/soğutma sistemlerinin bulunmadığı ortamlarda yoğun çalışmak, sıcak çarpması, kas ağrısı-kas yıkımı (rabdomiyoliz), sıcak baygınlığı (senkop), sıcak döküntüsü (isilik) gibi sağlık sorunlarını tetiklemektedir.
Aşırı sıcağa maruz kalınan durumlarda yüksek vücut ısısı, terleme, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve kaybı, mide bulantısı, kas krampları ve ağrısı, astım, spazm gibi belirtiler artış göstermektedir.
Vücutta su kaybından (dehidrasyon) kaynaklı tansiyon, böbrek hastalığı, şeker veya inme gibi kronik hastalıkları bulunanların vücut direnci azalmakta, kalp ve solunum sistemi hastaları sıcak hava dalgalarından daha fazla etkilenmektedirler."
Aşırı sıcakta çalışmanın yol açtığı başlıca sağlık sorunları: