Ankara'da başlıyor: Şarkı Yazarlığı Ustalık Sınıfı

SİNEMART Yazarlık Okulu ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı işbirliğinde hayata geçirilecek olan Şarkı Yazarlığı Ustalık Sınıfı, 29 Eylül'de Ankara'da başlayacak. 10 hafta sürecek

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mavi Kuş Müzik ve müzisyen Mahmut Çınar'ın projelendirdiği 'Şarkı Yazarlığı Ustalık Sınıfı' (MASTERCLASS), SİNEMART Yazarlık Okulu ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) işbirliğinde hayata geçiyor.

Müzisyenler, besteciler, müzik eğitimi almış veya halen almakta olan ilgililer için bir ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında 'ustalar' 10 hafta boyunca deneyimlerini paylaşacak. Eğitim boyunca, katılımcılar bir yandan usta müzik insanlarının deneyimlerinden yararlanırken diğer yandan kimi derslerde uygulamalı olarak şarkı yazarlığı süreçlerini alanın önemli isimleriyle birlikte gerçekleştirecek.

29 Eylül'de başlayacak ve um:ag’ın Ankara’daki dersliklerinde 10 hafta boyunca her Pazar günü gerçekleşecek olan atölyeye sınırlı sayıda katılımcı kabul edilecek.

Proje kapsamında Bülent Ortaçgil, Jehan Barbur, Doğan Duru, Tuna Kiremitçi, Cihan Mürtezaoğlu, Kutlu Özmakinacı, Ceren Gündoğdu, Sibel Algan ve Görkem Yeltan eğitmen olarak yer alacak. Programın son haftasında ise Prof. Dr. Sinan Canan, hem insan beyni ile müzik üretimi arasındaki ilişkiye hem de kendi şarkı yazarlığı serüvenine değineceği bir eğitim gerçekleştirecek.

 

 

EĞİTİM PROGRAMI VE İÇERİKLER:

29 Eylül

BÜLENT ORTAÇGİL - HER ŞEYİN BAŞLADIĞI YER…

İnsan neden şarkı yazmaya ihtiyaç duyar? Türkiye’nin en önemli şarkı yazarlarından, yazdığı şarkılarla kendi müzik ve şarkı tarzını oluşturmuş olan Bülent Ortaçgil, giriş niteliğindeki bu eğitimde katılımcılarla şarkı yazma deneyimlerini; şarkı yazarlığının kendisinde karşılık bulan psikolojik, felsefi ve yaşamsal anlamlarını özel bir derste paylaşacak.

6 Ekim

CİHAN MÜRTEZAOĞLU - KENDİNİ ANLATMANIN YOLU: ŞARKI YAZMAK

Genç kuşağın en önemli ve özgün şarkı yazarlarından Cihan Mürtezaoğlu, uygulamalı bu derste hem kendi müzikal deneyiminin kökenlerini katılımcılarla paylaşacak hem de kolektif bir süreçte şarkı yazarlığının kimi önemli noktalarını uygulamalı olarak ortaya koyacak.

13 Ekim

TUNA KİREMİTÇİ - UYGULAMALI KENT OZANLIĞI EĞİTİMİ

Kent ozanlığı nedir? Sebepleri nelerdir? Müzisyen, şair ve yazar Tuna Kiremitçi kentli ozanın algılama biçimlerinden, sözcüklerden ve bunların şarkıya dönüşme süreçlerinden bahsediyor. Şarkı yazarlığıyla şairliği karşılaştırıyor. Üstelik bunu meşhur Fender akustik gitarıyla ortaklaşa yapıyor. Dersin sonunda katılımcılarla beraber sıfırdan bir beste yaratmayı hedefliyor.

20 Ekim

SİBEL ALGAN - “HİT” VE “FİT” ŞARKILAR

Türkçenin en önemli söz yazarlarından Sibel Algan, bu derste söz yazarlığına, söz yazarlığına erişen süreçlerde bireyin duyguları ve içindeki şiir ile buluştuğu noktalara dair bilgilerini ve deneyimlerini paylaşacak. Özellikle Sezen Aksu’dan dinlediğimiz en güzel kimi şarkıların söz yazarı olarak Algan’ın bu eğitimi, şarkı sözü yazmaya dair önemli noktalara katılımcıların yazdığı şarkı sözlerini derste ele alma gibi etkileşimli bir yöntemle yürütülecek.
Türkiye’deki ilk söz yazarlığı eğitimini başlatan Sibel Algan’ın söz yolculuğunun püf noktalarını da paylaşacağı eğitimine; söz yazmaya ilgi duyan, şarkıları başka bir kulakla dinlemek veya bu mesleği tanımak isteyen, hayatın ayrılmaz parçası olan şarkıların ilhamdan başlayarak üretime giden sürecini merak eden herkes katılabilir.

“Şimdi sen yaz, denemeden olmaz.”

27 Ekim

KUTLU ÖZMAKİNACI – HERKESİN BİLDİĞİ O ŞARKILAR NASIL YAZILIYOR?

Bugüne dek sayısız hit şarkıya imza atmış olan Kutlu Özmakinacı, şarkı yazarlığının duygusal, estetik ve teknik süreçleriyle ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. Özmakinacı; kişisel öykülerden yola çıkan şarkıları yazmaktan milyonların bildiği ve hep beraber eşlik ettiği “hit”leri yazmaya uzanan süreçte uzun yıllara dayanan şarkı yazarlığı deneyimini sohbet niteliğindeki bu derste sunacak.

3 Kasım

GÖRKEM YELTAN - ŞİİRİN İÇİNDEN GEÇEN ŞARKILAR

Yazar, oyuncu, yönetmen Görkem Yeltan şarkı sözü yazarı kimliğiyle besteye şarkı sözü yazmak ve şiirin bestelenmesi üzerine eğitimleriyle bu programa katılıyor. Katılımcılar disiplinlerarası yolculuklarla şarkı sözü yazmayı deneyimliyorlar.

10 Kasım

DOĞAN DURU – ŞARKIDA ZAMAN, MEKÂN VE BEDEN TASARIMI

Şarkı nasıl başlar ve nasıl gelişir? Şarkı yazma sürecini öncesinden sonuna kadar nasıl doğru yaşarız, hangi metotlarla duygularımızı çağırıp bir ifadeye dönüştürebiliriz? Şarkı yazmaya başladığım zamandan itibaren şarkı yazarlığımdaki araçlar ve yöntemler nasıl değişti ve bu değişimlerin nedeni neydi?
Otuz yıldır şarkı yazan biri olarak tüm bu serüvende neler yaşadım ve duraksadığım noktalardan nasıl kendimi yeni bir boşluğa atabildim?

Tüm bunları sizinle paylaşacağım uygulamalı bir eğitim süreci olacak.

17 Kasım

JEHAN BARBUR – “ŞARKIMI SENİN İÇİN YAZDIĞIMI BİLSEYDİN…”

Kendine özgü şarkılarıyla genç yaşında önemli bir şarkı yazarı olarak öne çıkan Jehan Barbur, uzun, derinlikli ve kadın olmaktan aşka, kendini bulmaktan kaybolmaya uzanan birçok duygu durumuna dair insan deneyimlerini şarkıları ışığında sohbet ortamında sunacak.

24 Kasım

CEREN GÜNDOĞDU - İLHAM MI, TEKNİK Mİ?

Müzik dolu bir evde çocukken başlayıp akademik olarak da ilerlettiği müzik eğitimini daha sonra sosyoloji eğitimi ile birleştiren ve müziğe hem özel bir yorumcu hem de şarkıları geniş kitlelere ulaşan bir şarkı yazarı olarak katkı sunan Ceren Gündoğdu, şarkı yazarlığında öne çıkan motivasyonları masaya yatırıyor.

1 Aralık

PROF. DR. SİNAN CANAN - ZÜRAFALAR NEDEN VİVALDİ SEVMEZ? EVRİMSEL AÇIDAN İNSAN BEYNİ VE MÜZİK

Müzik neden hayatımızda bu denli önemli? Sayı sistemi bile olmayan kabilelerin neden illa ki bir müzik kültürleri var? Canımız sıkkınken neden “damar” müziklere yöneliriz? Müzik nasıl bizi bu kadar etkiler? Neden ilham “tanrısal” olarak nitelenir? Bu ve benzeri daha bir çok sorunun nöroevrimsel cevapları oldukça ilginç. Bu buluşmamızdan sonra müziğin neden tüylerimizi diken diken ettiğini daha iyi anlayacağız. 

(BÜLTEN)