Ankara'da teleferik hattının sonu da dinozorlara benzedi: Milyonlar çöp oldu

Melih Gökçek döneminde 51 milyon liraya yapılan teleferik hattı için tasfiye kararı verildi. Günde 9 milyon 300 bin TL zarar ediyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, 801 milyon dolar harcanarak Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine 2013 yılında kurulan ve 2019’da açılışı yapılan ancak ilgi görmeyince zarar edip 8 ayda kapanarak çürüyen Ankapark gibi bir vaka da Şentepe teleferik hattında yaşanıyor.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde 51 milyon lira harcanarak yaptırılan Şentepe-Yenimahalle teleferik hattı, imar planına aykırı bulundu ve mahkeme kararı ile tasfiyesine karar verildi. Bir İtalyan şirketince yapılan ve günlük 72 bin kişi taşıma kapasiteli 106 kabini olan teleferiği günde ortalama 6 bin kişi kullandı. Aylık gider 10 milyon, gelir ise 700 bin lira oldu. Bu durum Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni yıllarca zarar etmesine yol açtı.

ARIZAYI UZAKTAN GİDERİYORLAR

ABB Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı CHP Meclis üyesi Burak Koç, “Teleferik yüzde 10 kapasite ile çalışıyor. Yolcu olmasa da sistemi çalıştırmak zorundasınız, durduramıyorsunuz. Personel ve elektrik gideri, bakım onarım gideri var. Her ay en az 9 milyon 300 bin lira zararda. Bakım sözleşmesi de bitti. Teleferik hattını bir İtalyan firmasına yaptırmışlar ama bu firmanın Türkiye’de temsilciliği yok, ofisi personeli de yok. Bir arıza olduğunda İtalya’yı telefonla görüntülü olarak arıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin teknik ekipleri uzaktan arızayı gidermeye çalışıyor” dedi.

10 YIL HİZMET VERDİ

Yenimahalle Şentepe teleferik sisteminin yapımı için 14 Mayıs 2013’te 51 milyon 6 bin lira ödendi. Bu miktar dönemin parası ve döviz kuru olarak 28 milyon 667 bin dolara denk geliyordu. Teleferik hattı Mart 2014’te hizmete girdi. Ardından Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucunda teleferik sistemi mahkemenin ‘imar planının iptaline’ karar vermesi sebebiyle Nisan 2024’te kapatıldı.

ANKAPARK DA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Gökçek'in 'mega projelerinden' olan Ankapark'ta da milyonlarca liralık oyuncaklar çöpe atıldı. Sahayı ot bürüdü oyun makineleri üst üste yığıldı. 

(HABER MERKEZİ)