Anket: İngiltere'de halkın çoğunluğuna göre 'Brexit kötü gidiyor'

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından bir yıl sonra yapılan ankete göre, halkın sadece yüzde 14'ü Brexit'in beklediklerinden iyi gittiğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararının hayata geçmesinden bir yıl sonra yapılan bir anket, bu adıma ülke içinde verilen desteğin daha da düştüğünü ortaya koydu. Brexit'i hükümetinin varoluş sebebi olarak sunan Başbakan Boris Johnson'ın partisi içinde muhalefetle karşılaştığı bir dönemde yayımlanan ankete göre, 2016'daki referandumda Brexit yanlısı oy kullananların yüzde 42'si işlerin olumsuz ilerlediğini düşünüyor. Seçmenlerin çoğunluğu da Brexit'in kötü veya beklediklerinden kötü gittiğini söyledi.

Johnson hükümetinin Brexit stratejisinin mimarlarından biri olan David Frost'un Brexit bakanlığından istifa etmesinden bir hafta sonra açıklanan Opinium anketinin sonuçları şöyle:

'SEÇMENLERİN SADECE YÜZDE 14'Ü İYİ GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR'

* Her 10 seçmenin en az altısı, Brexit'in kötü veya beklediklerinden kötü gittiğini düşünüyor.

* 2016'da Brexit lehine oy kullananların yüzde 42'si, gelinen noktaya olumsuz bakıyor. Ayrılma yanlılarının yüzde 26'sı sürecin beklediklerinden kötü gittiğini, yüzde 16'sı ise zaten kötü gitmesini beklediklerini ve haklı çıktıklarını söyledi. 

* Brexit aleyhine ve AB içinde kalma lehine oy verenlerin yüzde 86'sı, sürecin kötü veya beklediklerinden kötü gittiğini düşünüyor.

* Toplam seçmenlerin ise sadece yüzde 14'ü Brexit'in beklediklerinden iyi gittiğini söyledi.

'BREXIT YANLILARI KENDİ ARALARINDA BÖLÜNDÜ'

Anket firması Opinium'un yöneticisi Adam Drummond, kendileri için en şaşırtıcı verinin, 'ayrılma yanlılarının Brexit'in faydaları konusunda eskisine kıyasla daha kararsız görünmeleri' olduğunu söyledi. Drummond, The Guardian'la söyleşisinde şu ifadeleri kullandı:

"Brexit kısmının büyük kısmında, herhangi bir zamanda 'Brexit iyi mi kötü mü?' diye anlaşılabilecek bir soru sorduğunuzda, AB'de kalma yanlılarının tamamı 'kötü', ayrılma yanlılarının da tamamı 'iyi' yanıtını verirdi ve bu oranlar birbirini götürürdü. Şimdi gördüğümüz şey şu ki, ayrılma yanlıları arasında önemli bir azınlık işlerin kötü veya beklediklerinden daha kötü gittiğini söylüyor. Kalma yanlıları arasında yüzde 59 'Kötü gitmesini bekliyordum ve bence öyle oldu' derken, ayrılma taraftarlarının sadece yüzde 17'si 'İyi gitmesini bekliyordum ve öyle oldu' dedi."

Drummond, Brexit'e bakış açısında birbirine katı şekilde iki karşıt blok halinin değiştiğini belirterek, AB'de kalmak isteyenlerin büyük ölçüde hâlâ aynı şeyi düşündüğünü ama ayrılma taraftarlarının bölünmekte olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)