Anne ve baba olmayı düşünenlere tavsiye

Beslenme ve doğurganlık arasındaki ilişkinin, üreme sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gerekiyor. Dr. İyigün Gedik, anne ve baba olmak isteyenleri uyardı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beslenme ve doğurganlık arasındaki ilişkinin, üreme sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gerekiyor. Hem kadınlar hem de erkekler için sağlıklı ve dengeli bir diyet, üreme hücrelerinin sağlıklı olmasına, hormonal dengenin korunmasına yardımcı oluyor.

Tıp dünyasında “fertilite” olarak bilinen doğurganlık üzerine bugüne kadar pek çok çalışma yapılmıştır. Doğurganlığı artıran çevresel ve genetik faktörler, bebek sahibi olmak isteyen çiftler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Beslenme de doğurganlık üzerinde etkisi olan önemli faktörler arasında yer alıyor.

Beslenme ve doğurganlık arasındaki ilişkinin, insan ve üreme sağlığı üzerinde önemli bir rol oynadığını belirten Dr. İyigün Gedik, “Sağlıklı beslenme hem kadınlar hem de erkekler için doğurganlığı destekleyen temel bir unsurdur. Yeterli vitamin, mineral ve protein alımı, üreme hücrelerinin (sperm ve yumurta) kalitesini artırabilir, hormonal dengeyi sağlayabilir ve üreme organlarının sağlıklı çalışmasını destekleyebilir. İnsan, bir yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyodan meydana gelir. Sağlıklı bir üreme sistemi için yumurta ve sperm kalitesinin yüksek olması gerekir. Üreme sistemini olumlu etkilemek için ideal kilonun korunması, egzersizin günlük hayatın bir parçası haline gelmesi ve dengeli bir beslenme tarzı geliştirilmelidir” dedi.

Uzm. Dr. İyigün Gedik, hem kadınların hem de erkeklerin dengeli ve kontrollü beslenerek ideal kiloda kalmalarının üreme sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti: “Erkeklerde aşırı yağ dokusu hormon benzeri etki göstererek testosteron miktarının düşmesine neden olabilir. Bu durum üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kötü beslenme alışkanlıklarıyla gelişen kontrolsüz diyabet, erkeklerde erektil disfonksiyon gibi durumlara yol açarak üreme fonksiyonlarını bozabilir. Doğurganlık çağında olan kadınlarda ise, obezite erkeklerde olduğundan çok daha olumsuz etkilere sahiptir. Çok düşük beden ağırlığına sahip olmak da üreme fonksiyonlarına olumsuz etki edecektir. Üreme fonksiyonlarının ideal vücut ağırlığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Yüksek yağ içeren diyetleri uygulayan kadınlarda üremenin olumsuz etkilenebileceği bilinmektedir. Ergenlik döneminden başlayarak dengeli ve kontrollü bir beslenme düzeni takip etmek üreme sağlığına olumlu etkilerde bulunacaktır.”

 

 

 

Etiketler bebek anne baba