Annesi ve 4 yaşındaki çocuğuyla tutuklu kalan Mizgin Karataş tahliye edildi
Açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri üzerine nisan ayında annesi Halise Aksoy’la birlikte tutuklanan ve 4 yaşındaki çocuğuyla cezaevine giren Mizgin Karataş, bugün görülen duruşmada tahliye edildi.
DİYARBAKIR - Dersim'de üç yıl önce bir çatışmada yaşamını yitiren HPG’li oğlu Agit İpek’in kemiklerinin bir kutu içerisinde kargoyla kendisine teslim edilmesiyle gündeme gelen Halise Aksoy ile kızı Mizgin Karataş, Diyarbakır’da 25 nisan günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı.
Açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Aksoy ile Karataş, gözaltına alındıktan 3 gün sonra tutuklandı. Mizgin Karataş’a “örgüt üyesi olmak” suçlaması yöneltilirken, anne Aksoy ise “örgüt üyelerine güvenilir ev sağlamak” suçlamasıyla yargılanıyor.
Nisan ayından bu yana tutuklu bulunan Mizgin Karataş, annesi ve 4 yaşındaki oğlu Çiya ile aynı koğuşta kalıyordu. Bugün Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Karataş tahliye edilirken, anne Aksoy’un duruşması ise yarın Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
‘DOSYANIN SANIĞI DEĞİL MAĞDURUYUM’
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyelerine güvenilir ev sağlamak” suçlamasıyla yargılanan Mizgin Karataş, bugün görülen ilk duruşmada salona kelepçe ile getirildi. Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada söz alan Karataş, açık tanık Ümit Akbıyık’ın, “örgütün güvenli evi” olarak tabir ettiği evi, İstanbul’dan Diyarbakır’a taşındıktan sonra eşyalarını depolamak için tuttuğunu, kendisinin de annesinin evinde kaldığını söyledi. Haziran 2022’de evi tamamen boşalttığını söyleyen Karataş, Ümit Akbıyık’ı tanımadığını, onun da kendisini tanımayacağını söyledi. Bu dosyanın sanığı değil mağduru olduğunu söyleyen Karataş, Ümit Akbıyık’ın üzerine atılı suçlardan kurtulmak istediği için kendisini ve birçok kişiyi suçladığını belirtti.
‘ASIL SUÇLU TANIK AMA BEN ÇOCUĞUMLA CEZAEVİNDEYİM’
Savunmasını, “Bir anneyim, 4 yaşında çocuğum var. Onu da kimsem yok diye kendimle birlikte cezaevine götürmek zorunda kaldım. Çocuğumun gelişimi açısından cezaevinde bulunması sorun teşkil ediyor. Psikolojik ve fizyolojik açıdan sorunlar yaşıyor. Asıl suçlu tanıktır ama ben ve çocuğum cezaevindeyiz” diyerek sürdüren Karataş, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini talep etti.
ÜMİT AKBIYIK, ÇELİŞKİLİ İFADELER VERDİ
Karataş’ın ardından tanık Ümit Akbıyık’ın ifadesine geçildi. Duruşmaya Kırşehir’den SEGBİS aracılığıyla katılan Akbıyık, Mizgin Karataş ile ilk olarak annesinin evinde karşılaştıklarını söyledi. Akbıyık, daha sonralarda örgüt üyesi şahısların kendisine, Karataş’ın evinde kaldıklarını, gizli toplantıları bu evde yaptıklarını söylediğini ileri sürdü.
Duruşmada Akbıyık’ın sık sık çelişkili beyanlarda bulunması üzerine mahkeme başkanı, “Bugün bambaşka, detaylı şeyler anlattın. Bunları soruşturma aşamasında niye söylemedin?” diye sordu. Akbıyık, soruşturma aşamasında birçok kişi hakkında ifade verdiğini ve bu detayları atladığını söyledi.
'TANIĞIN ‘ÖRGÜT ÜYELERİ GELİYOR’ DEDİĞİ EVDE KİRACILAR OTURUYOR'
Akbıyık’ın ardından söz alan Mizgin Karataş’ın avukatı Hasan Yalçın, Karataş’ın bahse konu eve 16 Aralık 2021’de taşındığını ve 29 Haziran 2022’de kalıcı olarak annesinin evine yerleştiğini belirterek, tanık Akbıyık’ın ifadelerindeki tarihlerin de çelişkili olduğunu söyledi. Akbıyık’ın, evin yerini gösterirken, “Bu eve halen örgüt üyeleri geliyor” şeklinde beyanda bulunduğunu hatırlatan Yalçın, ancak o tarihten 8 ay önce Karataş’ın evden taşındığını ve evde kiracılar olduğunu ifade etti.
SAVCI CEZALANDIRILMASINI TALEP ETTİ
Esas hakkındaki mütalaasını sunana savcı, Mizgin Karataş’ın PKK/KCK mensuplarına evini ‘güvenli ev’ olarak kullandırdığını, örgüt ile ‘organik bağ’ içerisinde olduğunu, PKK/KCK hiyerarşik yapısına dahil olduğunu ve savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu belirterek “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını ve suçun katalog suçlardan olması sebebiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
MAHKEME MİZGİN KARATAŞ'IN TAHLİYESİNE KARAR VERDİ
Avukat Hasan Yalçın, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için ek süre istedi. Yalçın, “Mizgin Karataş’a karşı tek delil tanık ifadeleridir. Etkin pişmanlık hükümlerinden yargılanan tanığın ifadeleri, en az güvenilir olan ifadedir. 1-2 yıl örgüt içerisinde kalan bir kişinin, yüzlerce kişi hakkında ifade vermesi hayatın olağan akışına aykırıdır. İfadeleri çelişkili ve duyuma dayalıdır” diyerek Karataş’ın tahliyesini talep etti.
Kısa bir aranın ardından kararını veren mahkeme, Mizgin Karataş’ın tahliyesine hükmetti.