Antakya’da bereketin sembolü Azize Barbara Bayramı kutlanıyor
Azize Barbara Bayramı'nı kutlayanlar tüm yıl bereketli geçsin diye buğday, mercimek, nohut gibi baklagillerden oluşan bir yemek yaptı. Yemekler komşulara dağıtıldı.
DUVAR - Azize Barbara Bayramı (Arapçası Eid il-Burbara ya da Antakyalıların deyimiyle Bırbara Bayramı Günü) 17 Aralık'ta başlayıp birkaç gün sürmekte.
Yıl bereketli geçsin diye buğday, nohut, mercimek gibi temel bakliyatlar bir arada pişirilerek bir yemek yapılıyor. Bereketi simgelesin diye nar da kullanılıyor. Bakliyatlar konusunda sınır olmamasına karşın o gün evde hangi bakliyat varsa onunla pişiriliyor. En az 7 çeşit bakliyat olmasına da dikkat ediliyor. İsteyen lokma tatlısı yaparak dağıtıyor. İmkânı olan komşusuna, yapmayan akrabasına da veriyor. “Kurdun, kuşun hakkı da vardır” diye bahçelere de saçılıyor.
SURİYE VE LÜBNAN’DA DA KUTLANDI
4 Aralık’ta Suriye ve Lübnan’da da kutlanan Barbara Bayramı, Noel ya da Cadılar Bayramı kadar coşkulu. Buradaki kutlamalarda da yemekler yapıldı, değişik kostümler giyilerek, Azize Barbara için şarkılar söylendi. Azize Barbara Bayramı Hıristiyan Bayramı olarak biliniyor. Arap Aleviler bu bayramın kendilerine Hıristiyanlardan geçtiğini söylüyorlar.
BARBARA İÇİN KILIK DEĞİŞTİRİYORLAR
Rivayete göre; İzmit’te doğan Azize Barbara zengin bir paganın kızıdır. Hıristiyan olur ama babası kabul etmez, onu yöneticilere teslim ederek ölüm cezası almasını sağlar. Barbara’nın başının babası tarafından kesildiği söylenir. Barbara’nın sevenleri bir gün onu ziyarete gittiğinde kabrinin üstünde her çeşit bitki yetiştiğini görür ve bu bitkiler aynı anda olmayan farklı mevsimlerin yemişleridir. O günden sonra her sene Barbara’nın ölüm yıldönümünde bu bakliyat ve yemişlerden yemek yapar ve ikram etmeye başlar.