Antakyalılar hem enkaz başında hem de altında

Antakya’da kurtarma ekipleri halk ile çalışıyor. Antakyalılar, kurtarma çalışmaları için hem insana hem de malzemeye ihtiyaç duyuyor.

Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur – Can Bursalı

ANTAKYA - Depremden en fazla etkilenen illerin başında Hatay geliyor. Depremin ilk saatlerinden itibaren bazı sokakların tamamen yıkıldığı bilgisi ulaştı. Ancak Hataylılar günlerce, enkaz sayısının çok olmasından buna karşılık arama kurtarma ekibinin yok denecek kadar az olmasından yakındı. Binası hasarlı olduğu için içeri giremeyen binlerce kişi de sokakta kaldı. Su, yiyecek, battaniye en büyük ihtiyaçlar oldu. Depremin üçüncü gününde, Hatay’da arama kurtarma çalışmaları sınırlı olsa da devam ediyor. Ancak profesyonel insan sayısının azlığı, Hataylıların tepkisini çekmeye devam ediyor.

7 Şubat saat 21.30 itibariyle 1647 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bin 200 kişinin yaralandığı Hatay’a vardık.

‘KURTARMA MALZEMELERİNE İHTİYAÇ VAR’

Sabaha karşı Antakya Merkez'e geçtik. Yol boyunca pek çok aracın kaza yaptığını ve kaza sonrası terk edildiğini gördük.

Şehrin içine doğru ilerlerken görüntü maalesef üzücüydü. Yıkılan binadan ziyade ayakta kalan binaları saymak daha kolaydı. Depremden etkilenen diğer şehirlerdeki pek çok aksaklık burada da söz konusu. Ancak Hatay’daki yıkımın büyüklüğü göz önüne alındığında, bu eksikliğin ve koordinasyonsuzluğun insan hayatına mal olması söz konusu.

Yardım malzemeleri şehre geliyor. Yolların kapalı olması nedeniyle tırların içindeki malzemeler gönüllülerin desteğiyle sokak arasındaki halka dağıtılmaya çalışılıyor.

Önemli bir ihtiyaç da kurtarma ekipleri… Kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen olsa bile onun kullanabileceği testere, makas, el feneri gibi malzemeleri bulmak sorun. Ekipler zaman zaman halka sorup bu malzemeleri temin etmeye çalışıyor.

Birkaç enkazda arama kurtarma çalışması yürütülüyor. Bir enkazda Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı bir ekip üstlenmiş durumda. Sayıca yetersiz olan ekibe en büyük destek halktan geliyor. Elinden geldiği kadarıyla halk ekiplerle birlikte çalışıyor.

 

Etiketler deprem Antakya enkaz