Antalya Balıkçı Barınağı’nda tarife oyunu: 'Yer yok' deyip bazı kişilere yönlendiriyorlar

Antalya Balıkçı Barınağı’nda tekne bağlama ve atma-çekme tarifeleri, faturalar ve ‘mavi kart’ uygulaması üzerinden haksız kazanç elde edildiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya Balıkçı Barınağı’nda bulunan teknelerin barınması, karaya çekilmesi ve atık yönetimi gibi işlemlerde usulsüzlük yapıldığı ve fiyat tarifesi dışında para alındığı tespit edildi.

Barınaktaki tekne sahipleri tarafından resmi mercilere yapılan şikayet başvuruları üzerine yaklaşık 8 ay önce başlatılan takip sonucu ortaya çıkan olayda, barınaktan sorumlu su ürünleri kooperatiflerinin işlemleri, barınakta bulunan teknelerin giriş-çıkışları ve faaliyetlerine ilişkin tüm kayıtlar incelendi. Antalya Balıkçı Barınağı’nda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından belirlenen fiyat tarifesi dışında usulsüz para aldığı, tekne sahiplerinin bağlama yeri edinebilmek için kooperatife resmi karşılığı olmayan ödemeler yapmaya mecbur bırakıldıkları, kooperatif ile ilgisi olmayan şahıslar aracılığıyla haksız kazanç ve denizlerde kirliliği engellemek amacıyla başlatılan ‘mavi kart’ uygulamasında yapılan göstermelik işlemlerle menfaat sağlandığı belirlendi.

Yaklaşık 8 aydır teknik takibe alınan Antalya Balıkçı Barınağı’na ve yetkililerin evlerine Sahil Güvenlik ve jandarma ekipleri tarafından önceki gün sabah saatlerinde düzenlenen operasyonlarda çok sayıda şahıs gözaltına alındı. Operasyonun Antalya'da bulunan liman ve barınaklara genişletileceği öğrenildi. 

ŞİKAYETLER İNCELENİYOR: 'YER YOK' DEYİP BİRİNE GÖNDERİYORLAR

Antalya Balıkçı Barınağı'yla ilgili yapılan şikayetlere şu ifadeler yansıdı: "Paranın yarısını kooperatifin ya da atma-çekme şirketinin resmi hesabına yatırıyordum, yarısını elden veriyorduk. Ödediğimiz ücretlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün belirlediği tarifeye uygun olmadığını, bu işlemlerin yasa dışı olduğunu biliyorduk. Ama başka türlü de barınakta barınma şansımız yoktu. Özellikle kış aylarında sağanak ve fırtına mevsimi başladığında açıkta kalmayalım, tekneleri korunaklı yerde tutabilelim diye mecbur ödedik."

Antalya SETUR Marina işletmesinde bazı yat sahiplerinin, bağlama yeri taleplerine 'Yer yok' yanıtı aldıktan sonra daha yüksek fiyata acente adı altında bazı kişilere yönlendirildikleri ve tarifenin iki katı fiyat ödemeye mecbur bırakıldıkları yönünde şikayetleri de soruşturulmak üzere incelemeye alındı.    

ATIK BOŞALTIYORMUŞ GİBİ MAVİ KARTA İŞLENMİŞ

Antalya Balıkçı Barınağı'ndaki tekne ve yatların, depoladıkları kirli suları atık tankerine boşaltma tarihleri ve miktarlarının işlendiği ‘mavi kart’ uygulamasında, gerçek dışı işlemlerin olduğu belirlendi. Kıyıda sabit duran teknelerin hareket halindeymiş ve ‘mavi kart’ sistemine atık boşaltıyormuş gibi gösterildiği ve bazıları ünlü iş insanlarına ait olduğu belirtilen onlarca yat ve teknenin atıklarının bu süreçte zaman zaman denize boşalttığı da iddialar arasında.

40 KİŞİ HAKKINDA ‘RÜŞVET’ İDDİASIYLA İŞLEM

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen sorgu işlemlerinin tamamlanmasının ardından Antalya Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Yeni Liman Su  Ürünleri Kooperatifi Başkanı C.T, kooperatif üyeleri ve tekne park yeri temininden menfaat sağlayan şahıslar hakkında ‘rüşvet’ suçuna ilişkin soruşturma başlatılmıştır. Bu kapsamda 22 Ekim’de yapılan ‘Barınak Operasyonu’nda 7 kişi gözaltına alınmış, ifadelerine başvurulan 24 şüpheli ve diğer şahıslar olmak üzere toplam 40 kişi hakkında adli işlemler başlatılmıştır” denildi.

Mavi Kart Nedir?

Türkiye’deki denizlerde dolaşımda olan küçük deniz araçları için geliştirilen ‘Mavi Kart Sistemi’, atık kabul tesislerince ve atık tankerlerine alınan atıkların ‘online’ takibini sağlayan bir atık takip sistemidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bazı kıyı kentlerinde ‘mavi kart’ uygulamasını belediyelere, su ürünleri kooperatiflerine ve barınak yönetimlerine devrettiği biliniyor. Atık alım gemileri, balıkçı barınakları, yat limanları ve kıyı tesislerinde, atık alım hizmetine istinaden atık miktarı ve türüne göre bakanlığın belirlemiş olduğu fiyat tarifeleri dikkate alınıyor. Yat ve tekne sahipleri, numaralandırılarak sisteme kaydedilmiş olan mavi kartları kullanılarak atık işlemlerini gerçekleştiriyor.