Antalya Film Forum direktörleri: Forum’un Türkiyeli sinemacılara destek olmasını umuyoruz

Antalya Film Forum ortak direktörleri Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu ile Antalya Film Forum’u konuştuk. Lale, "Bu sene Forum’a rekor başvuru oldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum, bu yıl hibrit olarak hayata geçti. 

Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu ortak direktörlüğündeki Antalya Film Forum’da bu yıl toplam 27 proje Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu, Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Platformu, Belgesel Work-in-Progress Platformu, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu ve Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu kategorilerinde yarıştı.

Antalya Film Forum ortak direktörleri Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu ile Antalya Film Forum’u konuştuk. 

Antalya Film Forum’un başlangıç hikâyesinden bugüne kadar olan süreçten bahseder misiniz?

Pınar Evrenosoğlu: Antalya Film Forum, Altın Portakal Film Festivali’nin çatısı altında 9 yıl önce başlayan, festivalin endüstri profesyonellerine yönelik olan bölümü. Dünyadaki benzer örnekleri model alınarak tasarlanan Film Forum, başlangıcından bugüne, alanının profesyoneli farklı direktörler tarafından geliştirildi ve bugüne geldi. Geliştirme aşamasındaki kurmaca ve belgesel film projelerinin sunumlarının yapıldığı Forum’da baştan beri panel, atölye, ustalık sınıfı gibi yan etkinlikler yer aldı. İki yıl önce Forum’a Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu eklenerek dijital platformlara içerik üretmek isteyen sinemacılara da alan açıldı.

Başta sadece Türkiye yapımı projelere destek verilen Forum’da artık Türkiye’nin ortak yapımcı olduğu filmlere de destek veriliyor; Forum’un böylece uluslararası yönü güçleniyor. Pandemi sırasında iki yıl online olarak gerçekleştirilen Forum, bu yıldan başlayarak hibrit yapılmaya başlandı. Böylelikle Antalya’ya gelen ulusal ve uluslararası konuklar kadar gelemeyen film profesyonelleri de Forum projelerini takip edebiliyor, online toplantı yapabiliyor ve yan etkinliklere katılabiliyor. 

Armağan Lale: Bu yıl benim Antalya Film Forum ortak direktörü olarak ilk görev yılımdı. Başlangıç sürecini anlatmak için kendimi yetkin görmüyorum ama yapımcı olduğum için yıllar içinde kimi zaman konuk olarak gelen, kimi zaman projesiyle başvuran biriydim ve süreci masanın diğer tarafından deneyimlemek öğretici ve geliştirici oldu. 

'BU SENE FORUM'A REKOR BAŞVURU OLDU'

Antalya Film Forum’u geçtiğimiz yıllarla karşılaştırırsak bu yıl aldığınız başvurular nasıldı? Kazanan ya da yarışan yapımlar neye göre seçiliyor?

Armağan Lale: Antalya Film Forum, iki yıllık online organizasyonun ardından bu yıl fiziki olarak hayata geçebildi. Geçtiğimiz yılla karşılaştırmayı sevgili Pınar daha sağlıklı yapacaktır. Bu sene Forum’a rekor başvuru oldu ve hem ön jüri değerlendirmesi sonrası bizler mutlu ve huzurluyduk hem de ulusal ve uluslararası konuklarımızın projelerle ilgili paylaşımları mutlu etti bizi. Hem fiziki hem online ortamda tamamladığımız bire bir toplantılar da sayı olarak ve proje sahiplerini kimlerle, hangi kurumlarla buluşturabildiğimiz açısından epey tatmin edici oldu.

Projelerin seçimi, başvuru materyallerinin neler olduğuyla şekillendiriliyor öncelikle. Bunun için de kılavuzumuz dünya genelinde bu tür ortak yapım ve proje geliştirme marketlerine başvururken projelerin hangi hazırlıkta olması gerektiğiyle örtüşmesi ve endüstri profesyonellerinden oluşan jürilerin, henüz tamamlanmış bir filmi değerlendirebileceği verileri onlara sunabilmemiz. Sonrası, jürilerimizin filmlerin tamamlanmasına dair duydukları güvenden, sinemada yeni bir ses arayışına, festivallerde karşılık bulup bulamayacağından, çeşitli dağıtım olanaklarına kavuşup kavuşamayacağına kadar hem artistik hem finansal değerlendirmelerinden geçiyor. 

Pınar Evrenosoğlu: Evet, Armağan’ın da dediği gibi bu yıl önceki yıllara göre rekor sayıda başvuru aldık. Ön seçim aşaması da ana jürinin karar verme süreci de projelerin oldukça güçlü olması sebebiyle zorlu geçti.   

Bu yıl Antalya Film Forum ve Netflix’in yeni projeleri desteklemek için güçlerini birleştirdiğini öğrendik. 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu ana ödülü bu yıl Türkiye’de ilk kez Netflix tarafından verilecek. Bu iş birliği hakkında neler söylemek istersiniz?

Armağan Lale: Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu, Antalya Film Forum’un en genç ayağı. Bu yıl 3. kez düzenlenen platformda Netflix’le yaptığımız iş birliği hepimiz adına tatmin edici oldu diye düşünüyorum. Ödül bir projeye gitse de, platformda yer alacak projeler netleştikten hemen sonra Netflix iş birliğiyle yaptığımız eğitimlerin tüm platform katılımcıları için faydalı olduğunu gördük. 

Pınar Evrenosoğlu: Netflix Türkiye yöneticilerinin Forum atmosferini deneyimlemesi; burada hem Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu’ndaki proje sahipleriyle bir araya gelmesi hem de diğer platform katılımcılarıyla buluşabilmesinin iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz.

'FORUM'U SİNEMA ENDÜSTRİSİNİN DİNAMİKLERİNİ MERAK EDEN HERKESE AÇMAYI HEDEFLEDİK'

Antalya Film Forum platformlar, pitchingler, yarışan projeler ve bire-bir görüşmelerin yanı sıra geçen yıl ilk kez düzenlenen Forum+ çatısı altında bir seri atölye, ustalık sınıfı ve konuşmayla bu yıl da film profesyonellerine ulaşmaya devam edecek. Forum+ etkinliklerinden bahsedebilir misiniz?

Pınar Evrenosoğlu: Geçen yıldan itibaren Antalya Film Forum kapsamında düzenlenen yan etkinlikleri Forum+ çatısı altında topladık; etkinlikleri hem fiziki hem de online olarak tasarladık ve Forum’un olağan süresinden daha uzun zamana yayarak etkinlikleri düzenlemeye başladık. Bu ayrımı yapmakla Forum’u profesyonel olarak sinemayla ilgilenmeyen ancak endüstrinin dinamiklerini merak eden herkese açmayı hedefledik. Film finansmanında yeni metotlar, dijital platformların işleyişi, uluslararası film marketlerine başvuru yapmak bu yıl odaklandığımız konular arasındaydı. 

Armağan Lale: Pınarların geçen yıl başlattığı Forum+ konseptini heyecan verici buluyorum. Bu yıl Forum’u hibrit yapabilmemiz panel sayısını, dolayısıyla içeriklerini genişletebilme imkânı verdi bize. İçerikleri tasarlarken arzumuz, dinleyenlerin sektördeki yolculuklarında aydınlatıcı olacak, alanında uzman ve başarılı isimlerden, nokta atışı bilgiler alabilme imkânını bulmalarıydı. Panel içeriklerimizi mümkün olduğunca spesifik başlıklarla oluşturduk bu yüzden. Aldığımız dönüşler de bizi çok mutlu etti. 

Son olarak sizin özellikle değinmek istediğiniz bir konu var mı?

Pınar Evrenosoğlu: Ekonomik sebeplerle film çekmenin giderek ve uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşmanın zorlaştığı günümüzde, Antalya Film Forum’un Türkiyeli sinemacılara destek olmasını umuyoruz. 

Armağan Lale: Evet, uluslararası ortak yapım marketi olarak hareket edip hayata geçirilmeye çalışılan projelerin ekonomik sebeplerle sürece dezavantajlı başladığını görmek hepimiz için zorlayıcı. Umarız gerek Forum bünyesinde gerekse ülke içinde başka kaynaklar yaratılarak sinema endüstrisinde belli bir standarda ulaşılabilir yakın gelecekte.