Antalya'da TİP sürprizi: 'Şapkadan tavşan çıkardılar'

Antalya'da seçim yarışı hızlanıyor: Seçmenler Türkiye İşçi Partisi'nin sürpriz yapacağını düşünüyor, partiler miting kozunu son günlere saklıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Seçim yarışının çekişmeli sürdüğü kentlerden olan Antalya’da, partiler arasında rekabeti yoğun bir seçim bekleniyor. 2018 Genel Seçimleri'nde 4 bin 998 sandıkta 1 milyon 681 bin 336 seçmenin oy kullandığı, Meclis’e 16 milletvekili gönderen Antalya’da, 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek üzere 5 bin 580 sandıkta 1 milyon 904 bin 636 seçmen sandık başına gidecek.

İLK MİTİNGİ MERAL AKŞENER YAPTI

Seçim yarışında partilerin canlı yayınladıkları milletvekili aday tanıtımları ve Ramazan ayında verdikleri iftarlar dışında kentte gerçekleşen tek büyük halk buluşması, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in, yanına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i de alarak sahneye çıktığı Antalya mitingi oldu. Onun dışında şehirde miting yapan bir isim henüz yok.

AK Parti, CHP ve Yeşil Sol Parti, miting kartını son 15 güne saklarken, sokaklarda siyasi hareketlilik yaşanıyor. Seçmen arasında AK Parti’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Barış Atay’ın tanınırlığı yüksek. Bir başka ilginç detay da CHP ile TİP arasında: CHP birinci sırasında Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) başkanlığını yapan turizmci iş insanı Sururi Çorabatır’la sandığa giderken, TİP de ilk sıraya bir turizm işçisi olan Yunus Başaran’ı yerleştirdi.

SEÇİM YARIŞININ DİKKAT ÇEKENLERİ

Çarşı esnafı, kalabalık gruplar halinde yapılan milletvekili aday ziyaretlerini kabul ederken, şehirde iki şey ilgi çekiyor. Bunlardan biri Cumhuriyet Meydanı’nda görücüye çıkan TOGG… AK Parti iktidarının ‘yerli ve milli otomobil’ sıfatıyla lanse ettiği aracın etrafında toplanan farklı görüşlerden insanlar, ‘Ülkenin durumuyla övünmeli miyiz yoksa üzülmeli miyiz?’ temelinde tartışmaya tutuşuyor. Antalya’da seçim gündeminin diğer ilgi uyandıranı ise TİP’in yazılamaları… Kırmızı boyalarla duvarlara işlenen TİP amblemleri, İspanyolca ‘No pasaran’  (Geçit yok) yazıları, ‘Bir oy TİP’e, bir oy Kemal’e’ gibi seçim sloganları, Barış Atay’ın ikinci sırada olduğu Antalya listesinin başındaki adayın fotoğrafıyla işlenmiş ‘Kim bu Yunus Başaran?’ graffitileri ve bunları anlatan esprili klipler, yeni nesil bir saha çalışması olarak dikkat çekiyor.

17 MİLLETVEKİLİ İÇİN YARIŞACAKLAR

TBMM’deki temsilci sayısını bu seçimlerde 1 artırıp 17 milletvekiline çıkaran Antalya’da birincilik yarışı AK Parti ile CHP arasında yaşanıyor. Son dönemde yapılan siyasi anket ve analizlere göre İYİ Parti’nin şehirdeki sandık yarışında üçüncü sırayı alması beklenirken, MHP, Yeşil Sol Parti ve TİP’in de şehirden milletvekili çıkarması gündemde. 2018 Genel Seçimleri’nde kentte, Millet İttifakı oyların yüzde 47’sini, Cumhur İttifakı ise yüzde 45,1’ini almıştı. Bu kez Meclis’e öncekinden bir fazla yani 17 milletvekili gönderecek olan şehirde, partilere çıkaracakları her bir milletvekili için 100 bin civarında oy gerekecek. 2018’de Meclis'e AK Parti’den 6, CHP’den 5, İYİ Parti’nden 3, MHP ve HDP’den de birer milletvekili gönderen Antalya’da 14 Mayıs seçimlerinde de kıyasıya bir rekabet yaşanacağa benziyor.