Antarktika'da büyük tehlike: Arjantin büyüklüğünde deniz buzu eridi, kalıcı olabilir
Antarktika'daki deniz buzu seviyesinde meydana gelen erime bu yıl son 45 yılın rekorunu kırdı. Arjantin büyüklüğünde kayıp yaşanırken uzmanlar erimenin kalıcı olabileceğinden endişe ediyor.
Antarktika'daki deniz buzu seviyesinde, küresel ısınma nedeniyle bu yıl 'rekor seviyede' erime görüldü ve Arjantin büyüklüğünde kayıp yaşandı.
45 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE
AA'nın CNN'den aktardığı habere göre, ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.
Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği, kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi.
NSIDC'den alınan verilere göre buzun, 2022'deki erime rekorunu kırarak geçen yıla göre yaklaşık 1,6 milyon kilometrekare azaldığı vurgulandı.
Temmuz ortasında, Antarktika'daki deniz buzunun 1981-2010 ortalamasının 2,6 milyon kilometrekare altında kaldığı, bunun da yaklaşık Arjantin büyüklüğünde olduğu, Texas, California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah ve Colorado'nun tüm topraklarına yakın bir alanın eridiği kaydedildi.
KÜÇÜLME 2016'DAN BERİ SÜRÜYOR
Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika'dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016'dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.