Antarktika'daki Ukraynalı bilim insanı: Geri dönecek bir yer yok

Ukraynalı mültecilerin sayısı her geçen gün artarken ülkelerinden onbinlerce kilometre uzaklıkta, Antarktika'da görevli Ukraynalı bilim insanları görev süreleri dolmak üzereyken evlerine dönemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Antarktika kıtasındaki tek araştırma üssü olan Vernadsky İstasyonu'nda yaklaşık bir yıldır çalışmalar yürüten Ukraynalı bilim insanları, görev süreleri dolmak üzere olmasına rağmen ülkelerine dönememe riskiyle karşı karşıya. 

İstasyonda jeofizik alanında çalışmalar yürüten Ukraynalı bilim insanı Yan Bakhmut, görev süresinin üç hafta sonra tamamlanmak üzere olduğunu ancak Harkov'daki evine dönemeyeceğini anlattı. 25 yaşındaki jeofizikçi Yan Bakhmut, geride bıraktığı evinin tamamen yıkıldığını, ailesinin ise göç ettiğini belirterek "Geri dönecek bir yer yok" dedi. 

The Guardian'ın haberine göre, 25 yaşındaki genç bilim insanı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başladığında ülkenin doğusunda bulunan Harkov kentindeki evinden 15 bin 500 km uzaktaydı. Savaş başladığında annesi ve arkadaşının Polonya'ya, babası ve büyükannesinin Ukrayna'nın batısına gittiğini belirten Bakhmut, "Yaşananları tarif etmek imkansız. Tanıdığınız ve sevdiğiniz herkesten binlerce kilometre uzaktasınız ve dönecek hiçbir yeriniz kalmadığını fark ediyorsunuz. Bu durumda yapılabilecek şey, kendinizi yeni bir gerçekliğe hazırlamak oluyor. Hayatınız artık 'öncesi' ve 'sonrası' olarak ikiye bölünmüş oluyor" diyerek duygularını paylaştı.

Üç hafta sonra üsten ayrılması gerektiğini belirten Bakhmut, soğukkanlılıkla ne yapacağını düşündüğünü belirterek "Ya Ukrayna'daki savunma güçlerine katılacağım ya da Polonya'ya gidip bilimsel çalışmalarımı orada sürdüreceğim" dedi.

'BABAM VEDA MESAJI GÖNDERDİ, 'ŞEHRİM BOMBALANIYOR' VİDEOSU ÇEKTİM'

Bakhmut, Ukrayna'ya saldırılar öncesi sosyal medyadan Antarktika'daki deneyimlerini paylaştığını ve takipçilerinin önemli bir kısmının Ruslar olduğunu da belirtti. Rusya ordusunun Harkov'a saldırıları başladığında bir video yayınladığını belirten Bakhmut, "O günü hatırlıyorum. Annem ve kız arkadaşım gitmiş, babam ve büyükannem geride kalmıştı. Babam bana veda mesajı göndermişti. Ben de 'Şehrim bombalanıyor' dediğim bir video yayınladım. Videoya birçok kötü yorum yapıldı ve sonunda da videoya erişim engellendi" diye konuştu. 

UKRAYNALI YENİ EKİP ANTARKTİKA'YA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Antarktika'da eski bir İngiliz araştırma üssü olan Vernadsky istasyonu, 1996 yılında Ukrayna'ya devredildi. Her yıl bir grup Ukraynalı bilim insanı, bölgedeki araştırmalara katılmak için üste giderek diğer bilim insanlarından görevi devralıyor. Ukraynalı yeni grubun ise Şili üzerinden Antarktika'ya doğru yola çıktığı belirtiliyor. Üsteki görevi dünyanın manyetik alanı ölçümlerini gerçekleştirmek olan jeofizikçi Bakhmut ise istasyondaki 12 görevliden biri. Bakhmut ve bağlı olduğu ekip, 2 Mart'ta Ukrayna halkıyla dayanışmak için çektiği videoda, "Kalbimiz acıyla dolu. Ülkemize yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” mesajı verdi. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler antarktika ukrayna