Antarktika'nın güneyinde ilk kez görüntülenen canlı
Antarktika’daki Horseshoe Adası’nın çevresinde daha önce rastlanmayan "Beroe cucumis" canlısı ilk defa görüntüledi. Yeni keşfedilen canlının 15 santimetreye kadar büyüyebildiği aktarıldı.
DUVAR - Antarktika’da daha önce hiç rastlanmayan “Beroe cucumis” canlısı Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Şebnem Coşkun tarafından ilk defa görüntülendi. Horseshoe Adası’nda su altını gözlemlemek için buz dağları arasında yapılan bir dalış sırasında pembe renkli bir türe rastlandı. Bu dalış sırasında kıtada daha önce yapılan çalışmalarda rastlanmamış söz konusu türün tespit edilebilmesi adına fotoğrafla bu tür görüntülendi.
Sefer katılımcılarından Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Su Ürünleri Bölüm Başkanı Alpaslan Kara’nın yaptığı literatür taramasından sonra keşfedilen canlının "Beroe cucumis" olduğu ve kıtanın güneyinde daha önce bir kaydının bulunmadığı ortaya çıktı.
Yapılan açıklamada "Ctenophora" canlı grubundan olan şeffaf, pembe renkli ve en fazla 15 santimetreye kadar büyüyebilen "Beroe cucumis" türünün küresel ısınmanın da etkisiyle 2050'ye kadar şu an yaşaması için pek elverişli olmayan Antarktika’nın daha soğuk bölgelerine de yayılmasının beklendiğini söyledi.
Alpaslan Kara, şunları kaydetti: "Beroe cucumis, çoğu insanın denizanası sandığı küçük bir canlı ancak denizanası değil. Daha önce Antarktika kıyılarında görülmüş ve bu kadar güneyden bildirilen bir kaydı yok. Bu pembe renkli canlı, denizanalarıyla besleniyor ve kendisinden daha büyük boyuttaki denizanalarını dahi vücuduna göre çok büyük olan geniş ağzı sayesinde avlayabiliyor.”