Antarktika’nın okyanus tabanı ilk kez ayrıntılı biçimde görüntülendi
Bilim insanları, Güney Okyanusu’nun tabanını daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarıyla gösteren bir harita yayınladı.
Marianne Guenot
Nippon Vakfı’nın yürüttüğü bir proje kapsamında, Güney Okyanusu’nun deniz tabanının tamamı ayrıntılı biçimde haritalandırılıyor. Araştırma, sırlarla dolu bu bölgenin tüm özelliklerini ilk kez gözler önüne seriyor.
Bir araya getirilmesi yıllar alan sonar verilerinden elde edilen yeni görüntüler, suyun altındaki kanyonları, sırtları ve dağları gözler önüne seriyor.
Harita, salı günü hakemli bir dergi olan Scientific Data dergisinde yayınlandı. Bu araştırma, 2030 yılına dek tüm okyanus tabanını haritalandırmayı hedefleyen Nippon Vakfı Okyanusların Genel Batimetrik Tablosu Deniz Tabanı 2030 (GEBCO) projesinin bir parçası olarak yürütülüyor.
Vakıf, şu ana dek yeryüzündeki deniz yataklarının yaklaşık yüzde 21’inin tam anlamıyla haritalandığını belirtiyor.
Araştırma makalesinin başyazarı Boris Dorschel, verdiği demeçte, “Harita, deniz tabanının şekliyle ilgili en doğru bilgiyi sağlaması açısından önem taşıyor” diyor. Dorschel, Almanya’da bulunan Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi’nde kıdemli bir bilim insanı ve ‘Deniz Tabanı 2030’ projesinde Güney Okyanusu’nun bölgesel merkezinin yöneticisi.
Dorschel, “Bu, dalgaların altında, aşina olduğumuz karasal dünyanın görsel bir uzantısı. Artık pek çok yerde kanyonları, kanalları ve dağları tüm ayrıntılarıyla birlikte görebiliyoruz” diyor.
Deniz tabanının şekli, okyanus suyunun karışma biçimini ve dolayısıyla ısısını değiştirerek dünya genelindeki sıcaklıkları etkiliyor.
Harita, ‘batimetri’ adı verilen bir uygulama aracılığıyla, Antarktika çevresindeki sularda gezinen gemiler tarafından yapılan ölçümler derlenerek oluşturuldu. Dünya’daki okyanusların nasıl hareket ettiğine ilişkin daha doğru bilgiler sunarak iklim değişikliği modellerini daha da geliştirebilecek önemli bilgiler sağlıyor.
BBC’nin aktardığı kadarıyla, daha iyi bir haritalandırma, deniz yaşamını koruma faaliyetlerine de yardım edebilir. Balıklar ve diğer hayvanlar su altı dağlarının çevresinde toplanma eğilimi gösterirler; hâl böyleyken, bu canlıların nerede olduğunu bilmek, insanların korunacak doğru alanları bulmalarına yardım edecektir.
Projenin lideri Dorschel, “Şahsen, harita üzerinde gezinmekten ve manzaranın tadını çıkarmaktan kendimi alamıyorum” diyor.
Kaynak: Business Insider
Çeviren: Tarkan Tufan