Antik Çağ’ın yağ çiftliği ‘Lyrboton Kome’: Arkeopark 2025 programında
Antalya'da 2019 yerel seçimleri öncesi bakanların katılımıyla lansmanı yapılan, ancak bir süre sürdürülüp sonra rafa kaldırılan Lyrboton Kome’ye arkeopark projesi yeniden gündemde.
ANTALYA - Antalya’nın Kepez ilçesindeki Varsak mevkiinde bulunan Lyrboton Kome, arkeolojik kalıntıların niteliği açısından Akdeniz’in en iyi korunmuş ve en büyük antik köy yerleşimi olarak, Kepez Belediyesi’nin 2025 koruma programına alındı.
2019 SEÇİMLERİ ÖNCESİ LANSMAN
Antalya kent merkezinden yaklaşık 35 dakika süren bir yolculukla ulaşılabilen Lyrboton Kome Antik Kenti’ni koruma planı kapsamında ziyarete açmak için 2019 yılında bir ‘arkeopark projesi’ hazırlandı. Dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in başkanlığa yeniden aday olduğu 2019 yerel seçimleri öncesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanında dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dönemin Antalya Valisi Münir Karaoğlu ve dönemin Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün de katılımıyla Lyrboton Kome’de bir tanıtım lansmanı yapıldı.
BAKA İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Lansmanda, o tarihte başlatılan arkeopark projesinin detayları anlatıldı. Projede kazılarla eş zamanlı olarak yürüyüş yolları, karşılama noktaları yapılması ve alana panolar konulması da planlandı. Kepez Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Lyrboton Kome Antik Kenti'nin arkeopark projesi ile turizme kazandırılması için iş birliği protokolü imzaladı.
2 BİN 200 YILLIK TARİHE IŞIK
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Myra ve Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Kepez Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen kazılarda bilimsel danışman olarak rol üstlendi. Kazılarda, zeytinyağının merkezi olarak bilinen Lyrboton Kome'nin 2 bin 200 yıllık geçmişini gün yüzüne çıkarmaya yönelik önemli bir yol katedildi.