AP: Kamala Harris, başkan adaylığı için yeterli delege sayısına ulaştı

AP'nin anketine göre, ABD Başkanı Biden'ın çekilerek başkan adaylığı için desteğini açıkladığı Başkan Yardımcısı Harris, Demokrat Parti'den adaylığı için gerekli sayıda delegenin desteğini aldı.

Kamala Harris. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın pazar günü başkanlık yarışından çekildiğini açıklamasının ve yerine yardımcısı Kamala Harris'i aday göstermesinin ardından Temsilciler Meclisi'nin eski başkanı Nancy Pelosi'nin de aralarında oluğu Demokrat Partili isimler ABD Başkanı Yardımcısı Harris'e desteklerini açıklamayı sürdürüyor. ABD merkezli haber ajansı Associated Press'in (AP) anket sonuçlarına göre, Harris başkan adayı olabilmek için yeterli sayıda Demokrat Partili delegenin desteğini aldı. Buna göre, Harris, ilk tur oylamada aday olabilmek için gerekli olan 1976’dan fazla delegenin desteğini kazanmış durumda.

ABD'deki seçim bölgelerini temsil eden delegeler, Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresi’nde resmi olarak partilerinin başkan adayını belirliyor. Delegelerin açıkladıkları destek bağlayıcı olmamakla birlikte delegeler 1-7 Ağustos’ta yapılacak kongrede fikirlerini değiştirmezse, Harris resmen partinin başkan adayı olacak. CBS News'e göre de en az 27 eyaletin delege heyetlerinin tümü Harris’e destek vereceklerini açıkladı.

PELOSI: HARRIS'DE DESTEĞİM RESMİ, KİŞİSEL VE POLİTİKTİR

Joe Biden'ın Demokrat Parti'nin yeni başkan adayı olarak işaret ettiği Kamala Harris'e desteğini açıklamayan isimlerin arasında ABD'nin eski başkanı Barack Obama ve Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin eski başkanlarından Nancy Pelosi de yer alıyordu. Pelosi, dün akşam sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yazılı bir açıklama yaparak Harris'e destek vereceğini açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, açıklamasında, Biden’ın liderliğine övgülerde bulunan Pelosi, “Ülkemizin en önemli başkanlarından biri olan Başkan Biden, yalnızca tarihin doğru tarafında değil, geleceğin de doğru tarafında yer aldı” ifadesini kullandı.

Pelosi, başkanlık yarışında Harris’e desteğini açıklayarak, “Bugün, ülkemizin geleceğine dair büyük bir gurur ve sınırsız bir iyimserlikle, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in ABD başkanlığına aday olmasını destekliyorum. Başkanlık için Kamala Harris'e olan coşkulu desteğim resmi, kişisel ve politiktir” değerlendirmesinde bulundu.

Kamala Harris’i çalışan ailelerin savunucusu ve kadınların seçme hakkı için mücadele eden biri olarak tarif eden Pelosi, kasım ayında yapılacak seçimlerde Harris’in Demokratları zafere taşıyacağına olan inancının tam olduğunu belirtti. Nancy Pelosi, "Demokrat Parti'de çeşitliliğimiz ve birliğimiz bizim gücümüzdür. Şimdi birlik olmalı ve Donald Trump'ı büyük bir şekilde yenmek ve Kamala Harris'i ABD'nin bir sonraki başkanı olarak coşkuyla seçmek için zafere doğru ilerlemeliyiz” ifadelerini kullandı

HARRIS'TEN ADAY ADAYLIĞI SONRASI KAMUOYU ÖNÜNDE İLK KONUŞMA 

Harris de Biden’ın 5 Kasım'da yapılacak seçim yarışından çekildiğini açıklayarak yerine kendisini aday göstermesinden sonra dün ilk kez halka açık bir programda konuştu.

Harris, "Biden’ın bir dönem başkanlığındaki başarı mirası, iki dönem görev yapan çoğu başkanın mirasını şimdiden geride bıraktı" diyerek, ABD Başkanı'nın 'dürüstlüğü, onuru, inancına ve ülkesine bağlılığına' yönelik niteliklerine her gün şahit olduğunu söyledi. Harris, "Başkanımız Joe Biden, Amerikan halkı ve biz, milletimize yaptığı hizmetlerden dolayı derinden minnettarız" değerlendirmesinde bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)