AP seçimleri Avrupa basınında: 'AB daha da sağa kaydı, merkez direniyor'

Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarını ele alan haberlerde, faşist partilerin yükselişine işaret edildi, merkez partilerin ise 'direndiğine' dikkat çekildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'ne (AB) üye 27 ülkede milyonlarca seçmen, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni vekillerini seçmek üzere 6-9 Haziran'da sandık başına gitti. Seçim öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarının işaret ettiği sonuçlarla da paralel bir şekilde, faşist partiler çoğu ülkede sandıklardan güçlenerek çıktı. 'Aşırı sağın' beklendiği kadar 'vurgulu' olmayan 'seçim zaferi' Avrupa basınında da geniş yer buldu. 

TAZ: ALMANYA VE FRANSA DAHA DA DERİN BİR KRİZE GİRDİ

Faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin seçimlerde en çok oy alan ikinci parti olduğu Almanya'da yayın yapan Die Tageszeitung (taz) gazetesi, AP seçim sonuçlarını okurlarına "AB sağa kayıyor: Şok ve sarsıntı" başlıklı haberiyle duyurdu. 

Eric Bonse imzalı haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararına da atıfta bulunularak, özetle şu değerlendirmeye yer verildi: "Avrupa Birliği, daha da sağa kaydı; en büyük iki Avrupa ülkesi Fransa ve Almanya, daha da derin bir krize girmiş durumda: Bu, Avrupa seçimlerinin en önemli sonuçları. Bunlar, iyi sonuçlar değil. Eski ve muhtemelen yeni Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in seçim akşamı Brüksel'de yapmaya çalıştığı gibi, bu durumu aklamaya gerek yok."

EURONEWS: MERKEZ DİRENİYOR, TÜM GÖZLER EPP'DE

Fransa'nın Euronews haber sitesi, AP seçim sonuçlarına ilişkin haberinin başlığında, "Avrupa sağa eğildi, merkez direniyor" değerlendirmesine yer verdi. 'Aşırı sağ partilere olan destekteki artışın bazılarının beklediği kadar vurgulu' olmadığına işaret eden Euronews, bunun yeterli siyasi irade olması durumunda merkezdeki Avrupa yanlısı koalisyonun tutunabileceği anlamına geldiğini aktardı. Habere göre, merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve liberal Avrupa'yı Yenile grubu 720 sandalyeli AP'de 403 milletvekilini garantiledi. Bu, tüm vekillerin yaklaşık yüzde 56'sı demek. 

Haberde ayrıca şu yorumda bulunuldu: "Tüm gözler, açık bir zafer kazanan ve yeni parlamentoda egemenliğini konsolide eden, seçimin kazananı EPP'nin üzerinde."

GUARDIAN: AŞIRI SAĞIN KUTLAMA YAPTIĞI TEK ÜLKE FRANSA DEĞİLDİ

2020 yılı itibarıyla Avrupa Birliği'nden ayrılan (Brexit) İngiltere'de de AP sonuçları basında geniş yer buldu. The Guardian gazetesi, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, "AB seçimleri: Popülistler kazanımlar elde etti ama Avrupa yanlısı merkez tutunuyor" ifadelerini kullandı. "Pazar gecesi aşırı sağın kutlama yaptığı tek ülke Fransa değildi; Almanya ve Avusturya'da da popülist sağdaki partiler, Avrupa seçimlerinde çarpıcı kazanımlar elde etti" denilen haberde, buna rağmen Avrupa yanlısı merkez partilerin aldığı sonuçların AB'deki yasa yapma sürecini karmaşıklaştırabileceği öngörüsünde bulunuldu. "Aşırı ve köktenci sağın kazanımlarına rağmen, ana akım, Avrupa yanlısı partiler, çoğunluğu elde etme yolunda görünüyor" denilen haberde, "Ana akım Avrupa yanlısı partilerin toplam çoğunluğunda yaşanan daralma, iklim yasalarının geçmesini tehlikeye atabilir" görüşü dile getirildi.

SPIEGEL: EN BÜYÜK KAYBI YEŞİLLER YAŞADI

Almanya'nın Der Spiegel haftalık siyaset dergisi, 'trafik ışığı' koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller'in AP seçimlerinde aldığı sonuçları değerlendirdiği haberinde, partinin sandıktan faşist AfD ile Başbakan Olaf Scholz'un partisi, koalisyonun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) önünde çıkmak istediğini ama tüm partiler arasında en fazla kayıp yaşayan partinin kendileri olduğunu aktardı. Habere göre, Yeşiller için özellikle acı verici olan, genç seçmenler arasında yaşadıkları büyük oy kaybı oldu.

Yeşiller'in önde gelen siyasi isimlerinin bu seçim 'oyununda' kayıplar yaşayacaklarını ama bu kaybın ne kadar büyük olduğunu bilmediğini ve seçim sonuçlarını bu beklentiyle 'omuz omuza' izlediğini aktaran Der Spiegel, Yeşiller partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck'in seçim akşamı görünürde olmadığına dikkat çekti. Haberde, "Yaklaşık yüzde 12'lik korkunç seçim sonucu, yalnızca Yeşiller'in 'trafik ışığındaki' performansının değil, aynı zamanda en tanınmış bakanlarının performansının da bir Z raporu durumunda" değerlendirmesinde bulunuldu.

BBC: MACRON, DEVASA BİR RİSK ALDI

İngiltere'nin BBC yayın kuruluşu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un AP'deki seçim hezimetinin ardından aldığı erken seçim kararını değerlendirdiği haberinde, Macron'un devasa bir risk aldığı yorumuna yer verdi. Macron'un kararının kendi mevkiini etkilemeyeceğini, çünkü yapılacak seçimlerin Cumhurbaşkanı seçiminden ayrı olacağını hatırlatan BBC, Macron'un 3 yıl daha görevde kalacağını aktardı.

Faşist siyasetçi Marine Le Pen'in daha önce Macron tarafından iki kere yenilgiye uğratıldığını hatırlatan BBC, Le Pen'in Macron'un seçim açıklamasının ardından partisinin 'iktidara gelmeye ve kitlesel göçe bir son vermeye hazır olduğunu duyurduğunu' bildirdi. Haberde, "Erken seçim çağrısında bulunmak, ülke için çok büyük bir sürpriz ve Cumhurbaşkanı Macron için de çok büyük bir risk teşkil ediyor" ifadeleri kullanıldı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)