AP'ye seçilmişti: Arnavutluk'ta tutuklu Yunan belediye başkanının cezası onandı

Arnavutluk'ta 'seçim hilesi' iddiasıyla 2 yıl hapis cezası alan Arnavutluk-Yunanistan çifte vatandaşı siyasetçi Fredi Beleris'in cezası temyiz mahkemesi tarafından onandı.

Beleris'in destekçileri, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temyiz mahkemesi önünde. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arnavutluk'ta 'oy satın almak' ile suçlanarak tutuklanan, ardından atılı suçtan 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Arnavutluk'un Himarra Belediye Başkanı Fredi Beleris'in hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onandı. Tutukluluğu Atina-Tiran hattında gerilime yol açan Beleris, 6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi (YD) partisinden vekil seçilmişti.

Beleris, Mayıs 2023'te, Himare'de yerel seçim çalışması sırasında gözaltına alınmıştı. Ardından tutuklanan Beleris, seçimi kazansa da yemin ederek resmi olarak göreve başlayamadı. Beleris hakkında mart ayında 'seçim hilesi' iddiasıyla 2 yıl hapis cezası verildi. Atina hükümeti, söz konusu kararın Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini etkileyebileceğini söyleyerek Beleris'in derhal serbest bırakılmasını talep ederken Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, davanın 'siyasi değil hukuki' olduğunu savundu.

'VEKİLLERİN AP OTURUMLARINA KATILMASI DEMOKRATİK BİR GEREKLİLİK'

Temyiz süreci hakkında bugün bir açıklama yapan Yunanistan'ın Arnavutluk Büyükelçisi Konstantina Kamitsi, "Beleris, Avrupa Parlamentosu'nun seçilmiş bir üyesidir" diyerek mahkeme kararını eleştirdi. Kamitsi, AP vekillerinin, temmuzdaki Genel Kurul da dahil Avrupa Parlamentosu'nun tüm oturumlarına bizzat katılabilmesinin hem demokratik bir gereklilik hem de hukukun üstünlüğü bağlamında bir gereklilik olduğuna işaret etti. 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Yunanistan ve Arnavutluk çifte vatandaşlığı bulunan Fredi Beleris'e mart ayında hapis cezası verildikten sonra yaptığı açıklamada şöyle demişti: "Bugün, Arnavutluk mahkemesi tarafından Himarra'nın seçilmiş belediye başkanı Fredi Beleri'ye verilen mahkumiyet kararı, yargılamanın tarafsızlığına ilişkin endişeleri artırmaktadır. Yargı kararlarının seçici bir şekilde uygulanması hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Yunanistan hükümeti davayı yakından takip edecek ve ikinci yargı merciinde adil ve tarafsız bir kararın çıkmasını dört gözle bekleyecektir."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)