‘Arafta kalan’ akademisyen: Hem çalışıyordum hem çalışmıyordum
Öğretim görevlisi Serkan Erturhan’ın sözleşmesinin uzatılmadığı, sözleşmenin bitişinden 1 ay sonra tebliğ edildi. Yaptığı sınavları sisteme giremeyen Erturhan, öğrencilerin de mağdur olduğunu söyledi.
ANKARA - Öğretim görevlisi Serkan Erturhan, yaklaşık on yıldır Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda çalışıyordu. Okuldaki yolsuzluk iddialarına dair haberlerin ardından üniversite rektörlüğünün kendisine “savaş açtığını” ve söz konusu haberlerin kaynağının kendisi olduğunun iddia edildiğini belirten Erturhan, 2020 yılında Sivas merkezden 106 kilometre uzaklıkta, İmranlı ilçesinde bulunan meslek yüksek okuluna görevlendirme ile gönderildi.
‘BENİ KAÇAK, SÖZLEŞME OLMADAN ÇALIŞTIRDILAR’
Öğretim görevlisi Erturhan, üniversitenin görevlendirme kararını, “hukuksuz olduğu” gerekçesiyle yargıya taşıdı ancak sonuç alamadı. Bu süreçte Erturhan’ın üniversite ile iki yılda bir yapılan sözleşmeleri de altı ayda bir yapılmaya başlandı.
Akademisyen Erturhan’ın sözleşme süresi 21 Ekim 2022 tarihinde doluyordu. Erturhan bu tarihten önce, 17 Ekim 2022 tarihinde sözleşmesinin uzatılması için gerekli dilekçeyi Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’ne sundu. Müdürlük de Erturhan’ın sözleşmesinin yenilenmesine dair yönetim kurulu kararı aldı ve bu talebi rektörlüğe gönderdi. Erturhan çalışmaya devam etti fakat üniversite yönetimi sözleşmesinin dolduğu tarihten sonraki bir ay boyunca sözleşmenin yenilenip yenilenmeyeceğine dair bir bilgilendirme yapmadı.
Erturhan’ın sözleşmesinin bitmesinden yaklaşık bir ay sonra, 18 Kasım 2022 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi yönetimi Erturhan’ın sözleşmesinin uzatılmama kararını hiçbir gerekçe olmadan tebliğ etti. Sözleşmesi olmadığı bir aylık dönemde derslere giren, öğrencileri sınav yapan Erturhan, “Bu süre içerisinde beni kaçak çalıştırmışlar. Şu an 150 öğrenci mağdur. Beni kaçak, sözleşme olmadan çalıştırdılar” dedi.
‘ARAFTA KALDIM’
Sözleşmesinin yenilenmediği tebliğ edildikten sonra derslere gidemeyen, yaptığı sınavların notlarını sisteme giremeyen ve bu nedenle öğrencilerin de mağdur olduğunu belirten öğretim görevlisi Erturhan’ın sigorta çıkışı da, sözleşmenin bittiği tarihten 52 gün sonra, 12 Aralık 2022’de yapıldı.
Sözleşmesi olmadan, kasım ayı başında yaptığı sınavları sisteme giremeyen Erturhan yaşadıklarına dair şunları anlattı:
“Sınav kağıtları bende ama sisteme giremiyorum. İşin içinden çıkamıyorlar. Notları kim verecek bilmiyorlar. Yeni görevlendirilen hocalar da ne yapacağını bilemiyorlar çünkü çocukların sınavlarını ben yaptım, yazılıları bende. Vize haftası da geçti ve o sınavı da yapamazlar. Ben arafta kaldım. Kağıt üstünde hem çalışıyordum hem çalışmıyordum. Ben beş hafta ders yapmışım ama kaçak yapılmış. Madem benim sözleşmem yenilenmeyecekti, dönem başında yenilenmeseydi. Öğrencilerim ‘Hocam sınav notlarımızı kim girecek’ diyor. ‘Bilmiyorum çocuklar, gidin rektör beye sorun’ dedim. Benim 31 saat girdiğim dersler için Sivas merkezden 10 tane farklı hoca görevlendirdiler. Yüz yüze olan birçok dersi de uzaktan eğitime çevirdiler. Bir hocanın yapacağı işi on hocaya yaptırarak da kamu zararı oluşturuyorlar."
YARGIYA TAŞIDI
Öğretim görevlisi Serkan Erturhan, sözleşmesinin yenilenmemesinin ardından mağdur olduğunu belirterek Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne karşı yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Erturhan, “Hakkımı sonuna kadar arayacağım. Eğitim sistemimiz bu halde” ifadelerini kullandı.
YÖK BAŞKANI ÖZVAR’A DOSYASINI ULAŞTIRDI
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın Sivas’a bir toplantı için gelmesi üzerine Erturhan, Özvar’ın toplantı yapacağı salona da gitti. Erturhan süreç içerisinde yaşadıklarını anlatan belge ve bilgileri YÖK Başkanı Özvar’a teslim etti ve gerekli adımların atılmasını talep etti.