Araştırma: Aşırı yeraltı suyu kullanımı dünyanın dönüşünü değiştirdi
Yeni bir araştırma, yeraltından yüzeye pompalanan suyun neden olduğu bir kutupsal kaymayı ortaya çıkardı. Aşırı tüketim suyun gezegendeki dağılımını ve dolayısıyla kutupsal dönüşümüzü değiştiriyor.
Rebecca Dzombak / Amerikan Jeofizik Birliği - ‘Geophysical Research Letters’ adlı dergide yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, insanlar yeraltından yüzeye su pompalayarak ve suyu başka bir yere taşıyarak öylesine büyük bir su kütlesini yerinden oynattılar ki dünya sadece 1993 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 80 santimetre doğuya doğru eğildi.
İklim modellerini temel alan bilim insanları, bugüne kadar insanların 1993 ile 2010 yılları arasında deniz seviyesinin 6 milimetreden fazla yükselmesine eşdeğer olan 2.150 gigaton yeraltı suyunu yüzeye pompaladığını tahmin ediyordu. Fakat bu tahminin doğrulanması güç.
‘DÖNEL KUTUP’ ÜZERİNDE ETKİSİ VAR
Bir görüşe göre, temelde, gezegenin çevresinde döndüğü nokta olan dünyanın ‘dönel kutbu’ yatıyor. Dünyanın dönel kutbunun konumunun kabuğa göre değiştiği ‘kutup hareketi’ diye adlandırılan bir süreç esnasında yer değiştirir. Suyun gezegen genelindeki dağılımı, kütlenin nasıl dağıldığını belirler. Tıpkı dönmekte olan bir tepeye bir miktar ağırlık eklemek gibi su hareket ettikçe dünya biraz farklı döner.
Araştırmanın lideri ve Seul Ulusal Üniversitesi’nde jeofizikçi olan Ki-Weon Seo, “Dünya’nın dönel kutbu gerçekten de çok değişken” dedi. Ki-Weon, “Araştırmamız, iklimle bağlantılı sebepler arasında, aslında yeraltı suyunun yeniden dağılımının, dönel kutupta görülen kayma üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gözler önüne seriyor" bilgisini paylaştı.