Araştırma: Aşk, erkek maymunların dostluğundan mı evrimleşti?
Yeni bir teori, romantizmin eski kuyruksuz maymunlar arasındaki erkek erkeğe dostluklardan evrimleşmiş olabileceğini öne sürüyor.
DUVAR - Aşk belirgin şekilde insani bir özellik olabilir. Ancak yeni bir teori, romantizmin eski kuyruksuz maymunlar arasındaki yakın ilişkiden, iki erkek arasındaki cinsellik içermeyen yakın arkadaşlıktan evrimleşmiş olabileceğini öne sürüyor.
Arkeofili'de yer alan habere göre, Austin’deki Teksas Üniversitesi’nden antropolog Aaron Sandel’e göre insan romantik ilişkileri erkek şempanzelerin oluşturduğu yakın arkadaşlıklara benziyor. Ve bu da yakın duygusal bağlar geliştirme yeteneğinin iki türün ortak bir atasında ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.
Bilim insanları insan sevgisinin evrimsel köklerini daha önce diğer tek eşli hayvanlarda aradılar. Oysaki Sandel’e göre insanlar doğası gereği tek eşli değil. Ve partnerliklerimiz sadakatten çok, derin bir “çift bağı” ile daha doğru nitelendirilebilir.
Diğer araştırma yaklaşımları, romantik bağlantılar kurma yeteneğinin birçok memelide bulunan anne-bebek bağından evrimleştiğini öne sürüyor. Yine de Sandel’in belirttiği gibi; “çiftlerin birbirine bağlanması ve anne-bebek bağıyla ilgili davranışları bakım, karşılıklılık ve cinsel davranış yönleri de dahil olmak üzere oldukça farklı.”