Araştırma: Cam kurbağalar, pıhtı atmasının çözümünü barındırıyor
ABD’li bilim insanları uyurken şeffaflaşan cam kurbağaları inceledi. Bilim insanı Jesse Delia araştırmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
DUVAR - ABD Ulusal Doğa Tarihi Müzesi araştırmacılarından Jesse Delia ve Duke Üniversitesi’nden Carlos Taboada liderliğindeki bir grup bilim insanı, uyurken kamuflaj amacıyla yüzde 61 oranında şeffaf bir görünüme bürünen cam kurbağalar üzerinde bilimsel çalışma yaptı.
DHA'da yer alan habere göre, aktif ve uyuyan cam kurbağalara farklı dalga boylarında ışık verilerek şeffaflıkları ölçüldü.
Kurbağaların uyurken kırmızı kan hücrelerinin yüzde 89’unu karaciğere topladıkları, şeffaflaştığı ve daha sonra karaciğerde toplanan kan havuzunu tekrar dolaşıma soktukları tespit edildi.
Bilim insanları, kanın bu şekilde bir yerde birikmesinin canlıların damarlarında ve atardamarlarında potansiyel olarak tehlikeli kan pıhtılarına yol açtığını, ancak cam kurbağaların pıhtı atmadan kanlarını karaciğerde depoladığını ve gerektiğinde örneğin yaralandıklarında kanının pıhtılaştığını vurguladı.