Araştırma: Covid geçirmek en az beş ay yüzde 83 koruma sağlıyor

İngiltere'de 20 bin sağlık çalışanı üzerinde yapılan bir araştırma, Covid-19'u geçirmiş kişilerin en az beş ay yüzde 83 oranında bağışıklık kazandığını ortaya çıkardı. İngiliz profesör Susan Hopkins, "Bu bağışıklık Pfizer aşısına yakın, AstraZeneca aşısından da çok daha iyi bir etki sağlıyor" dedi. Hopkins bununla birlikte, hastalığa yeniden yakalanma ve başkalarına bulaştırma riski olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de sağlık çalışanları üzerinde yapılan bir araştırma, korona virüsüne yakalanmış kişilerin en az 20 hafta boyunca yüzde 83 oranında bağışıklık kazandığını ortaya koydu. Ancak uzmanlar, hastalığı atlatanların virüse yeniden yakalanıp bulaştırıcı olabilecekleri konusunda uyarıda bulundu. 

Araştırma, İngiltere'nin kamu sağlığı kurumu PHE tarafından 20 bin sağlık çalışanı üzerinde beş ay boyu yapıldı. Ülke çapındaki hastanelerden sağlık çalışanları, korona virüsüne yakalanmış ve yakalanmamışlar olmak üzere iki gruba bölündü. Katılımcılar haziran ile kasım ayları arasında her akşam PCR testler, her ay da antikor testleri yaptırdı.

'ASEMPTOMATİK HASTALIĞI YÜZDE 75 ÖNLÜYOR'

İki gruptaki enfeksiyon oranlarının incelendiği beş ay boyunca, daha önceden Covid geçirmiş 6 bin 614 katılımcının 44'ünün potansiyel olarak yeniden virüse yakalandığı, bunlardan 13'ünün ikinci enfeksiyonu da semptomlu geçirdiği görüldü. Daha önceden Covid geçirmemiş 14 bin 173 kişiden 318'i de araştırma sırasında virüse yakalandı.

Araştırmacılar, bu verilerin ayrıntıları üzerinden şu sonuca vardı: Daha önceden Covid geçirmiş olmak, yeniden semptomatik bir şekilde hastalanmayı yüzde 94, yeniden asemptomatik şekilde hastalanmayı ise yüzde 75 oranında önlüyor. Buna göre, korona virüsünü atlatmış olmak, hastalığa ikinci kez yakalanmaya karşı yüzde 83 oranında koruma sağlıyor. Araştırmacılar, bu bağışıklığın en az beş ay sürdüğünü de tespit etti. 

'PFIZER AŞISINA YAKIN, ASTRAZENECA'DAN DAHA İYİ'

PHE'nin üst düzey danışmanlarından Prof. Susan Hopkins, "Bu bağışıklık Pfizer aşısına yakın, AstraZeneca aşısından da çok daha iyi bir etki sağlıyor" dedi. Pfizer aşısının iki doz halinde uygulanması halinde yüzde 95, Oxford/AstraZeneca aşısının ise iki dozda yüzde 62 oranında koruma sağladığı açıklanmıştı.

Ancak Hopkins, bu durumun tam bağışıklık anlamına gelmediğinin, yeniden enfeksiyonun ve başkalarına bulaştırma riskinin hâlâ bulunduğu konusunda da uyarı yaptı. İngiliz profesör, yeniden enfekte olan kişilerin bazılarının semptom göstermeseler bile yüksek seviyede virüs taşıdığını ve hastalığı başkalarına bulaştırabileceğini vurguladı. 

YAŞLI NÜFUS VE VARYANTLAR İÇİN DE GEÇERLİ Mİ? 

Söz konusu bağışıklığın yaşlı nüfus için geçerli olup olmadığı da henüz bilinmiyor. Araştırmacılar, incelenen sağlık çalışanlarının 35-54 yaş arasında olduğunun, yaşlı nüfusun genellikle daha zayıf ve daha kısa süreli bağışıklık tepkisi verdiğinin altını çizdi.

Araştırmada, bu bağışıklık oranının, virüsün İngiltere'de, Güney Afrika'da ve Brezilya'da ortaya çıkan varyantlar için geçerli olup olmadığının henüz bilinmediği de vurgulandı. PHE'nin bu soruyu araştırmanın devamında yanıtlamaya çalışacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)