Araştırma: Delta varyantı yüzde 133 daha ölümcül

Kanada'da yapılan bir araştırma, Delta varyantının ilk virüse kıyasla yüzde 133 oranında daha ölümcül olduğunu saptadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'da yapılan bir araştırma, korona virüsünün Delta varyantının hastaneye yatma, yoğun bakıma alınma ve ölüm oranlarının ilk virüsten daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, Delta varyantı virüsün ilk türünden yüzde 133 daha ölümcül.

Toronto Üniversitesi'nde yapılan ve Canadian Medical Association Journal'da yayımlanan araştırmada, 7 Şubat-27 Haziran 2021 arasında Covid-19'a yakalanan 212 kişinin verileri incelendi. Araştırmada, Alpha, Beta, Gamma ve Delta varyantlarının hastalar üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. Alpha, Beta ve Gamma varyantlarının da virüsün 2020'deki ilk türünden daha tehlikeli olduğu saptanırken, en riskli sonuçlar Delta vakalarında görüldü.

Araştırmaya göre, Alpha, Beta ve Gamma varyantlarına yakalananların hastaneye yatma oranı ilk virüse kıyasla yüzde 52, yoğun bakıma alınma oranı yüze 89, ölüm oranı ise yüzde 51 daha yüksek. Bu oranlar, Delta varyantında daha da yüksek ölçüldü. Delta varyantına yakalananların hastaneye yatma oranının ilk virüse kıyasla yüzde 108, yoğun bakıma alınma oranının yüze 235, ölüm oranının ise yüzde 133 daha yüksek olduğu saptandı. 

Araştırmanın eş yazarlarından David Fisman, elde ettikleri sonuçların aşılanma oranlarında artış sağlamasını umduklarını söyledi. Fisman, "Bulgularımız, yoğun bakım uzmanlarının bize bir süredir söyledikleriyle uyumlu; insanların hastaneye bir yıl öncekine göre daha hasta şekilde geldiklerini söylüyorlardı. Fakat bunu sayılarda da görmek ilk başta çok şaşırtıcı oldu" dedi. Kanadalı doktor, "Virüsün bir yıl öncekinden daha tehlikeli hale geldiğini görmenin, aşı konusunda tereddüt eden bazı kişileri motive edeceğini umuyorum" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)