Araştırma: Demokrasi zayıfladığında ölümler artıyor
Bir araştırmaya göre, demokratik aşınma, ilaç zehirlenmelerine ve damar yoluyla uyuşturucu kullanımından kaynaklanabilecek bulaşıcı hastalıklara kıyasla çok daha yüksek düzeyde ölüme neden oluyor.
Christopher Munoz - Son yıllarda ABD'de oy verme hakkı mercek altına alındı; Yüksek Mahkeme’de bir oturumda birden fazla dava açıldı. Syracuse Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı yeni bir araştırma, meselenin siyaset dışında da etkileri olabileceğini ortaya koydu.
Sosyoloji profesörü Jennifer Karas Montez öncülüğünde yürütülen araştırma, demokratik aşınma ile artan ölümler arasındaki muhtemel bağlantıyı araştırdı. Araştırmanın ayrıntıları Milbank Quarterly adlı site tarafından çevrimiçi olarak yayınlandı.
Montez, ekibinin, ABD'de çalışma çağındaki yetişkinlerin ölüm oranlarının Covid-19 pandemisinden önce neden yüksek olduğunu ve yükselmeyi sürdürdüğünü daha ayrıntılı biçimde anlamayı amaçladığını belirtti. Daha eski çalışmalar, bunda emeğe ilişkin politikaların, ateşli silahlara dair politikaların ve bundan daha fazlasının rol oynadığını ortaya koymuş, ancak tam bir açıklama getirmemişti. Hâl böyleyken, ekip, demokrasinin zayıflamasıyla muhtemel bir bağlantı olup olmadığını araştırmaya yöneldi.
GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİ DAHA UZUN BİR ÖMÜR SAĞLIYOR
Montez, “Başka ülkelerde yapılan araştırmalar, güçlü demokrasilerin eğitime yatırım yaptığını, her vatandaşa ekonomik fırsatlar sunduğunu ve insanların tercihleriyle uyum gösteren politik kararlar aldığını ortaya koyuyor. Bunun sonuçlarından biri, daha güçlü demokrasilerin daha düşük şiddet suçu ve daha yüksek mutluluk ve yaşamsal tatmin seviyesine ulaşmaları. ABD’de yapılan araştırmalar, yalnızca demokratik aşınma algısının bile endişe, depresyon, zararlı madde kullanımı ve uyku sorunlarına neden olabileceğini gözler önüne seriyor" dedi.