Araştırma: Erkeklerde antikorlar daha hızlı kayboluyor
İnsan vücudunun korona virüsüne karşı geliştirdiği antikorların erkeklerde daha hızlı azaldığı tespit edildi. Fransa'da yapılan araştırmanın, aşı çalışmalarına nasıl yansıyacağı merak konusu.
DUVAR - Fransa'da yapılan bir araştırma, korona virüsüne karşı geliştirilen antikorların erkeklerde kadınlara kıyasla daha hızlı kaybolduğunu ortaya koydu. Bu bulgunun, aşı araştırmalarını etkileyebileceği belirtildi.
Strasburg Üniversitesi'ne bağlı hastanelerde yapılan araştırmada, Covid-19 testleri pozitif çıkan 308 kişi altı ay boyunca izlendi. 172 günlük bir zaman diliminde, bu kişilerin antikor seviyeleri farklı testlerle ölçüldü. İlk testlerdeki en yüksek antikor seviyesi, yaşı 50'nin üzerinde ve vücut kitle endeksi 25'ten yüksek olan erkek ve kadın hastalarda çıktı. İkinci test sürecinde ise erkek hastalar arasındaki antikor seviyelerinin, yaş ve vücüt kitle endeksi fark etmeksizin, kadın hastalara kıyasla düştüğü gözlendi.
Strasburg Üniversitesi hastanelerinin viroloji bölümü başkanı Samira Fafi-Kremer, erkeklerin Covid-19'un akut safhasında kadınlara kıyasla daha fazla antikor üretmelerine rağmen, antikor seviyelerinin hızla düştüğünü, kadınların ise seviyeyi daha istikrarlı bir şekilde koruduğunu söyledi.
Erkekler arasındaki Covid-19 kaynaklı ölüm oranının kadınlara kıyasla iki kat yüksek olduğu bilinirken, antikor seviyelerindeki bu farkın da aşı çalışmalarına bir yansıması olabileceği belirtildi. Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Sabra Klein, aynı durumun aşıların ürettiği antikorlarda da geçerli olması halinde erkeklerin bağışıklığı koruyabilmek belki bir doz aşı daha olması gerekebileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)