Araştırma: Evren, düşündüğümüzden 2 kat daha yaşlı olabilir
Yapılan yeni bir araştırma, evrenin yaşının sandığımız gibi yaklaşık 13,8 milyar değil 26,7 milyar olabileceğini ortaya koydu.
DUVAR - Hâkim kozmolojik modele meydan okuyan ve 'olmaması gereken erken galaksiler sorununa' yeni bir yaklaşım içeren bir araştırma, evrenin bugünkü tahminlerden iki kat daha yaşlı olabileceğini gösterdi.
Bu sonuçları ortaya koyan araştırma makalesi, Kraliyet Astronomi Derneği’nin aylık bülteninde yayınlandı. Kanada’daki Ottawa Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nden araştırma yazarı Prof. Dr. Rajendra Gupta, “Yeni tasarladığımız model, galaksilerin oluşum süresini birkaç milyar yıl geriye atarak, evrenin daha önce tahmin edildiği üzere 13,8 değil 26,7 milyar yaşında olduğunu gösteriyor” dedi.
YENİ TEORİ HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRDİ
Gökbilimciler ve fizikçiler yıllardan beri Büyük Patlama’dan bu yana geçen süreyi ölçerek ve uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasını temel alıp en eski yıldızları inceleyerek evrenimizin yaşını hesapladı. 2021 yılında teknolojide ortaya çıkan yeni teknikler ve ilerlemeler sayesinde, evrenin yaşı ‘Lambda-CDM uyum modeli’ aracılığıyla yaklaşık 13,8 milyar yıl olarak tahmin edildi.
Diğer yandan, pek çok bilim insanı, evrenimizin tahmini yaşından daha yaşlı gibi görünen Methuselah gibi yıldızların var olmasından ve James Webb Uzay Teleskobu sayesinde mümkün hale gelen gelişmiş bir evrim halindeki erken galaksilerin keşfinden dolayı şaşkına döndü.